У понеділок, 19 листопада, православні віряни відзначають день пам'яті святителя Павла, сповідника, патріарха Константинопольського (за старим стилем – 6 листопада). У народі святого називали Льодоставом, оскільки до цього дня мороз сковував льодом усі річки та озера.

Павло Льодостав 19 листопада: історія життя святого

Святитель Павло жив у Малій Азії в місті Прусіаді. Перед тим, як патріарх Олександр помер, його встигли запитати, кого призначити на Константинопольську кафедру. Він вказав на Павла та диякона Македонія. Тоді відбувся Собор, на якому більшість голосів набрав Павло.

У той час імператор Констанцій був у від'їзді і не знав про обговорення кандидатури. По прибуттю, він висловив своє невдоволення тим, що патріарха обрали без його відома. Тоді було прийнято рішення вигнати Павла, а святителем призначити аріанина Євсевія.

Після смерті Євсевія вигнанець повернувся до Константинополю. Паства прийняла Павла, але правитель віддав наказ знову вигнати його. Тоді за нього заступився західний співімператор, він написав Констанцію лист. Це вплинуло на рішення імператора, і Павла було зведено на патріарший престол.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Через деякий час західного співправителя зрадницьки вбили, а Павла вигнали. Засланий у Вірменію, він не перестав проповідувати Боже слово. У 350 році, під час здійснення Божественної літургії, на нього напали аріяни і задушили омофором.

Павло Льодостав 19 листопада: традиції і обряди свята

Традиційно на Павла наші предки починали готуватися до підлідної риболовлі — діставали снасті, оглядали їх, лагодили. По льоду на річках судили про майбутній урожай: «Якщо лід купами — то і хліба будуть купи. Якщо гладко — то і хліба буде гладко».

Крім того, якщо на Павла випадав сніг, це обіцяло сніжну зиму. Безвітряна погода у цей день означає, що скоро прийдуть заморозки.

Прикмети на Павла Льодостава

Якщо гуси стали плавати, то скоро настане відлига.

Якщо птахи не хочуть літати, а сидять на гілках – чекай на мороз та вітер.

Якщо вугілля швидко перетворюється на золу, то зима буде лютою.

Якщо коні у цей день добре їдять, то взимку вони не захворіють.

Якщо корова дає багато молока, то його буде багато всю зиму.