Щороку 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day). Дата з'явилася в календарі з ініціативи Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об'єднання міжнародних, урядових, неурядових і місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів.

Головна мета коаліції - привернути до проблеми пневмонії увагу державних діячів, фахівців охорони здоров'я та потенційних донорів. Одним з інструментів, що допомагають досягненню цієї мети, став Всесвітній день боротьби з пневмонією.

Всесвітній день боротьби з пневмонією 12 листопада: історія дати

У 2009 році Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з ЮНІСЕФ оголосили «Глобальний план дій з профілактики пневмонії і боротьбі з нею», який активізував боротьбу з пневмонією за допомогою комбінованих заходів щодо захисту дітей, профілактики і лікування хвороби.

В цей день заклади охорони здоров'я організовують профілактичні заходи, які проводять медичні огляди. При цьому волонтери розповідають людям про пневмонію та пов'язані з нею ризики, а також роздають інформаційні листівки та буклети.

Популярні новини зараз

Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом

Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

Варто уточнити, що в першу чергу страждають від пневмонії саме діти. Через це захворювання щорічно вмирають 1,4 мільйони дітей у віці до п'яти років. Це більше, ніж СНІД, малярія і кір разом узяті.

Більш того, пневмонія поширена майже всюди, але найбільше від неї страждають діти в Південній Азії і в Африці. Однак цю хворобу можна попередити, наприклад, за допомогою імунізації і гарного харчування. Тому особливо важливо періодично нагадувати світові про пневмонію та спонукати людей до дій, здатних зупинити хворобу: до поширення інформації, до взаємодії з органами влади, до пожертвувань на імунізацію. У Всесвітній день боротьби з пневмонією цим активно займаються медики та волонтери.

А всі небайдужі можуть висловити їм солідарність, хоча б надягнувши блакитні джинси. Ця одежа стала символом Всесвітнього дня боротьби з пневмонією. Адже блакитний колір — це колір неба, чистоти і надії на те, що захворюваність на пневмонію спільними зусиллями вдасться звести до мінімуму.