Зиновій та Зиновія

У цей день православна церква вшановує пам'ять священномученика Зиновія, єпископа Егейського, і сестри його — мучениці Зиновії, які жили в 3 столітті в Каппадокії.

Традиційно на Зиновія і Зиновію наші предки відзначали свято рибалок і мисливців. Мисливці, збираючись у цей день за зайцями, відзначали всі за одним столом. Потрібно було обов'язково зловити хоча б одного звіра, якого називали іменинним, інакше полювання протягом усього року могло бути невдалим. В цей день в народі говорили: «Коня поклади, але на зайця йди». Однак справжня цінність такого видобутку була невелика, і про це завжди пам'ятали: «Ціна зайцю — два гроші, а бігти — сто монет».

Крім того, наші пращури прозвали цей день Синичкиним святом, так як саме до Зиновія з півдня прилітали всі птахи-зимники, в тому числі синиці, снігурі та омелюхи. Діти під наглядом дорослих починали майструвати і розвішувати годівниці. Люди вірили: «Підгодуй птахів зимою — послужать тобі весною».

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Всесвітній день боротьби з пневмонією

Щороку 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day). Дата з'явилася в календарі з ініціативи Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об'єднання міжнародних, урядових, неурядових і місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів.

Головна мета коаліції - привернути до проблеми пневмонії увагу державних діячів, фахівців охорони здоров'я та потенційних донорів. Одним з інструментів, що допомагають досягненню цієї мети, став Всесвітній день боротьби з пневмонією.

В цей день заклади охорони здоров'я організовують профілактичні заходи, які проводять медичні огляди. Також безліч волонтерів розповідають людям про пневмонію та пов'язані з нею ризики, роздають інформаційні листівки та буклети.

Іменини в цей день

Олександр, Анастасія, Артем, Герман, Олена, Зиновій, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Семен, Степан, Терентій, Юліан.