Нацбанк приготував українцям дві новини – за класичною схемою: одна хороша і одна погана. Хороша новина полягає в тому, що в 2019-2020 роках в Україні продовжиться зростання зарплат. Погана - темпи зростання будуть сповільнюватися. Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку

Минулого року середня заробітна плата в Україні зросла на 37%. За підсумками грудня 2017 року вона становила 8,78 тисяч гривень. Як відзначають в Нацбанку, в першу чергу зарплата зростала у відповідь на відтік робочої сили за кордон.

У 2018 році зростання зарплати продовжилося, проте темпи сповільнилися. За оцінками НБУ, за підсумком усього 2018 року зростання складе 25%. Тобто середня зарплата до кінця цього року наблизиться до 10 тисяч гривень на місяць.

А уже за наступний рік доходи можуть вирости приблизно на 1,6 тис. грн. При цьому в 2020 році зростання складе вже 10%. Разом з тим буде знижуватися і рівень інфляції.

Популярні новини зараз

Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах

Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Показати ще

У Нацбанку прогнозують, що зарплати будуть рости повільніше, оскільки буде сповільнюватися трудова міграція.

"На прогнозному горизонті очікується, що таке уповільнення продовжиться, зарплати будуть рости на 16% і 10% в 2019 і 2020 роках відповідно (або 7% і 5% в реальному вираженні). Загасання процесів трудової міграції та бюджетна консолідація будуть головними факторами уповільнення темпів зростання заробітних плат на прогнозному горизонті", – йдеться в інфляційному звіті НБУ.

Відзначається, що поступове насичення ринку праці в Польщі призведе до уповільнення міграційних процесів.

Крім того, за прогнозами Нацбанку, через жорстку фіскальну політику в 2019 – 2020 роках зростання заробітних плат у державному секторі буде відбуватися досить повільно. Це пояснюється тим, що на ці роки припадають значні виплати за державним боргом, а отже і без того значне навантаження на державний бюджет.

Нагадаємо, з початку 2018 року заборгованість із зарплати зросла на 521 млн грн, тобто на 22%.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні з 1 грудня пройде чергова індексація соціальних виплат.

Також "Знай.ua" писав, де в Україні можна отримати зарплату вищу за середню.