Українці залишаються ласунами, незважаючи на опубліковані ще рік тому рекомендації МОЗ про те, як повинна виглядати "Тарілка здорового харчування". Також одним з головним продуктів у меню наших громадян залишається хліб та інші булочні вироби.

Про цю особливість національного раціону розповів президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який проаналізував, як за рік змінилося меню середнього українця, - пише "Сегодня".

Також дієтологи запропонували журналісту розповісти про своє харчування та прокоментували на скільки меню є корисним та, що у ньому є помилковим.

здорова їжа

Ціна питання

Популярні новини зараз

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа

Показати ще

За даними Держстату в середньому українці витрачають на їжу приблизно три тисячі гривень на місяць. При цьому найбільше йде на м'ясо та молочку.

Далі йде риба, овочі хліб та солодощі.

Швець зазначив, що середні витрати на кондвироби або хліб удвічі більше, ніж, наприклад, на фрукти, хоча повинно бути однаково, а ще краще більше хліба вживати овочі.

Так за рекомендаціями дієтологів, оптимально вживати 300 грамів фруктів на день, хоча більшість українців їдять вдвічі менше.

фрукти/овочі

А от цукру середній українець їсть вчетверо більше норми, звідси і безліч проблем зі здоров'ям, зокрема зайва вага.

Журналістська кухня

Як видно з інфографіки, в денному раціоні журналіста переважають молокопродукти, солодощі і борщ з м'ясом і квасолею. За словами Швеця, таке меню - далеке від рекомендованого Міністерством охорони здоров'я: в ньому перебір солодкого і фруктів, а ось злаків мало, і бракує риби.

меню

"Борщ двічі на день - не обов'язково, зате можна сказати, що овочів з'їдено в нормі, адже вони навіть у вареному вигляді мало втрачають вітамінів. Варто додати цільнозернового хліба, частково замінити сир на кисломолочні продукти", - прокоментував меню фахівець.

Нагадаємо, цю їжу на вулиці краще оминати десятою дорогою.

Як повідомляв портал Знай.ua, у 2019 році у столиці може зникнути соціальний хліб.

Також Знай.ua писав про те, що українцям пообіцяли нові зарплати, проте надто радіти не варто.

Дивіться: Скільки ми будемо витрачати на продукти в 2019 році