Інші назви свята:

  • «Светец»,
  • «Скорботна Божа Мати»,
  • «День Арефи»,
  • «Опанас».

Історія свята

У 17-му столітті ікона Богоматері «Всіх скорботних Радість» раніше зберігалася в Преображенській церкві. Тоді в Москві жила сестра патріарха Іоакима Євфимія. Вона була дуже хвора, але ніхто не міг її вилікувати, це була рана в боці. У 1688 році, після молитви Богородиці, вона почула голос, який сказав, що вона може зцілитися у образа «Всіх скорботних Радість». Відразу ж після молитви жінка вилікувалася. З цього часу образ багатьох зцілював.

Традиції та обряди

За традицією в цей день незаміжні жінки і дівчата приходили на посиденьки, щоб займатися рукоділлям. Працювали при світлі скіпки, тому часто день називався светци. «Русский светец - відрада дівчат», - говорили в народі. За повір'ям в цей день всі візерунки, які робили майстрині при світлі скіпки, могли підказати про любов і душу судженого. Найчастіше збиралися у літньої жінки або у вдови. За плату приносили продукти, або працювали потім влітку за неї в городі і в полі.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

У посиденьках було 2 частини, спочатку дівчатам давали урок, так називалося завдання, скільки роботи потрібно зробити. А коли все було вже перероблено, то починалися веселощі, танці, пісні та ігри. Хлопці приходили в хату і вибирали наречених. А потім і сватів присилали в будинок.

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки