Інші назви свята:

  • «Артемій»,
  • «День отаманів»,
  • «День поминання всіх покійних».

Історія свята

За переказами Артемій служив воєначальником при Костянтині Великому, а також за його сина Констанції. Він вів старанну службу, тому правителі дали йому посаду намісника Єгипту. А після приходу імператора Юліана Відступника і початку гоніння християн, Артемій став критикувати дії нового імператора. Тому його заарештували і катували. Але він все витримав і не зрікся своєї віри. В результаті його обезголовили.

Традиції та обряди

З цього дня капусту рубали і зазвичай її квасили. Це була дуже смачна закуска, яку дуже любили на Русі. В цей день говорили: «На Артемія капусту рубають, солять, тиснуть і мнуть, щоб соку дала побільше». А чоловіки лагодили паркани, щоб наступний рік був більш врожайним. Таке було повір'я. Та й від вовків намагалися захиститися, які любили в цей час виходить з лісу і нападати на людей і худобу.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Знахарі вважали, що в цей день найкраще лікувати різні шлункові захворювання. Якщо людина хворіла чимось подібним, то потрібно було молитися святому Артемію. Саме він повинен допомагати лікувати такі недуги. Така віра була через перекази, що коли язичники мучили його, то придавили в результаті важким каменем. А камінь так розчавив святого, що його нутрощі вивалилися на землю. Тому Господь дав силу Артемію чути молитви хворих і допомагати їм.

Раніше Знай.ua повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що передбачив Вольф Мессінг Росії на 2019 рік, це гірше катастрофи

Також раніше Знай.ua повідомляв, що в посольстві Ватикану виявили мумію, яка "відпочивала" там 30 років