В мережі не вщухають розмови проте, що призовників ловлять прямо на вулиці та силоміць доставляють до військкоматів. Чи законно це і що робити юнакам у такій ситуації?

військові

Осінній призов продовжили

Осінній призов-2018 в Україні на строкову службу в армію продовжили до 30 грудня. Таким був указ глави держави. Так, до грудня мають закликати 17960 строковиків, - пише Vgorode.

У додатку до документа зазначено, що найбільше строковиків планують закликати з Дніпропетровської (1850), Харківській (1300) та Одеській (995) областей. Вік чоловіків, які потрапляють під службу, — від 20 до 27 років. Проте добровільно йти в армію бажають небагато.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

присяга

Полювання на призовників

Скандал, пов'язаний з осіннім призовом, вибухнув у Харківській області. Резонанс викликало відео, яке опублікували в місцевому паблику, де видно, як люди у військовій формі силою намагаються доставити хлопця у військкомат. Відбувається бійка. за нього заступаються галасливі жінки. Також у кадр потрапив поліцейський, який вдає, що нічого ненормального не відбувається. У ВСУ переконують, що відео фейкове, так би мовити натякають, що краще не жартувати та добровільно зявитися до військкомату.

Військовий комісар Юрій Калгушкін пояснив, що в Харківській області дійсно створені спеціальні комісії, які перевіряють документи у хлопців призовного віку і нагадують їм про необхідність з'явитися у військкомат після оголошення призову. До складу комісії входять співробітники військкомату та поліцейські.

Явка у військкомат

Явитись потрібно обов'язково! Більше того, як пояснюють юристи, юнаки призивного віку мають прийти протягом 10 днів, навіть, якщо їм ще не прийшла повістка.

Що робити, якщо у вас на вулиці вимагають документи, що засвідчуюють особу

Юристи в один голос кажуть, що примусово доставити хлопця у військкомат можуть лише за рішенням суду. Інше — поза законом. В таких випадках радять відразу ж дзвонити в поліцію.

"Затримувати, привозити і "пакувати" в машину людини не мають право. У цих діях є ознаки злочину, передбаченого статтею 146 "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини", — розповів юрист Антон Красов. — Якщо таке сталося з вами, викликайте 102. Там розмова записується. І викликайте адвоката. А до його приїзду нічого не підписуйте".

Також можна звернутися в центр з надання безоплатної допомоги. Гаряча лінія працює цілодобово: 0 (800)-213-103 (для всіх міст України).

Нагадаємо, у Києві оголосили у розшук майже 40 тисяч призовників.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні змінились правила щодо військових-жінок.

Також Знай.ua писав про те, що білоруських школярів замість канікул хочуть відправити на службу.