Купріян та Устина: історія та традиції свята

У понеділок, 15 жовтня, православні віруючі в усьому світі вшановують пам'ять двох священномучеників Кипріяна і Іустини, які загинули за віру на початку 4 століття.

В Антіохії в III столітті жив язичницький жрець Кипріян. Використовуючи темні сили, він допомагав тим, хто потребував допомоги. Одного разу прийшов до нього юнак і повідав про нерозділене кохання до християнки Іустини. Кипріян на його прохання послав бісів для спокушання Іустини. Але молитвами і силою віри дівчина розвіяла бісівське наслання.

Кіпріан і Іустина

Багато язичників, побачивши це, увірували в Ісуса Христа, в тому числі і сам Кипріян. Тоді він пішов у церкву, покаявся і хрестився там. Варто відзначити, що він обрав такий праведний спосіб життя, що вже через рік був висвячений в єпископи. В часи гонінь на християн Кипріян і Іустина за наказом правителя були страчені в Нікомидії.

Традиційно ця дата на Київській Русі вважалася днем очищення від омани і позбавлення від злих духів. У народі вірили, що якщо не прочитати відповідну молитву, на людину могли напасти біси. Причому, як правило, чоловіки молилися Купріяну (Кипріяну), а жінці — Устині (Іустині).

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Також наші пращури говорили, що до питущих людей біси нерідко приходять в своєму натуральному вигляді, позбавляють сну, викликають огиду до їжі і викликають страх до всього. Примітно, що саме цим в народі пояснювали припадки «білої гарячки».

У свою чергу дівчата на Купріяна збиралися на вечорниці, однак веселощі, які супроводжували їх раніше, пропадали. Замість цього вони займалися рукоділлям, а за роботою співали сумні пісні про нещасливе кохання. При цьому молодики вже у вечорницях не брали участь, вони займалися роботами в батьківських будинках.

Багато незаміжніх дівчаток, які були просватані до Покрови, з цього дня починали готувати собі придане: ткати тканини з льону для побутових потреб, в'язати, шити одяг, вишивати рушники і святкове плаття.

Іменини цього дня: Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір.