Інші назви свята:

  • «Артемон»,
  • «Артамонов день»,
  • «Зміїний день».

25 вересня літо повністю поступалося своїми правами осені, а звірі й птахи починали готуватися до зимівлі.

Історія свята

Автоном, так його насправді звали, був єпископом в Італії і жив в 4-му столітті. Він проповідував християнство і звернув в віру багатьох язичників. Громада стала настільки великою, що він побудував для неї храм і освятив його. Але тоді жив і імператор Діолектіан, який заохочував гоніння християн, він велів схопити Автонома. Хоча йому вдалося втекти і він далі продовжував проповідувати. Після його новонавернені зруйнували ідольське капище, і язичники вирішили помститися християнам. Вони напали на храм і вбили Автонома.

Традиції та обряди

На Русі було два зміїних свята: перше відзначали в день Василіска 4 червня, тоді змії вилазили з землі і повзли в поля і ліси; а Артемон «всих земних повзучих останній раз на волю відпускає, а після зазиває їх в нори і зачиняє в глибинах земних на замок». Так говорили предки.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Тому люди боялися ходити в ліс, адже змія і вкусити може, та й просто побачити багато змій страшно. Тільки мисливці не боялися. Вони ходили на полювання, адже будь-яка здобич обіцяла удачу весь рік у всіх справах. Тому дичини було багато на столах.

Також сьогодні було прийнято збирати горобину. Намагалися не зламати дерево, тому що за народними повір'ями це було передвісником біди для родини того, хто зламав. Та й грона можна було не всі зривати, щоб залишити щось і птахам на зиму. Господині робили різні заготовки з горобини: її розтирали в дерев'яному посуді, змішували з медом, додавали лимон з кіркою іноді. Також корисним і цілющим вважався горобиновий чай.