24 вересня за народним календарем відзначається важливе слов'янське свято – Треті Осеніни. Також наші пращури називали цей день святом врожаю.

В цей місяці, за звичаєм, завершувалася жнива, яка повинна була забезпечити добробут сім'ї на прийдешній рік. Після останніх польових робіт наші предки обов'язково проводили обряд «оновлення вогню». Вважається, що ці дії допоможуть залучити благополуччя і щастя в дім.

Для цього потрібно напередодні свята погасити в будинку всі свічки і лампи, а потім запалити одну лампадку, яка повинна горіти до самого ранку. Наші предки вірили, що такий осінній ритуал допоможе їм досягти миру і гармонії в родині.

Традиційно цього дня основна господарська діяльність переносилася з поля у город або в будинок. На Осеніни народ вже заготовляв цибулю і рубав капусту на зимівлю. Також молода господиня демонструвала своє вміння вести домашні справи, накривала стіл, пригощала гостей смачною і пишною випічкою.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

В цей день свекруха могла виказати молодій невістці своє невдоволення, якщо випічка не припадала їй до смаку, а потім давала їй поради і ділилася навичками. Молодий господар же хвалився гостям своїм двором і тим, як він вміє вправно вести сільське господарство.

Оскільки з цього дня починався збір хмелю, на святковому гулянні слов'яни співали відповідні ігрові пісні:

Вийся ми, хміль, перевийся,
На нашу сторону,
Як на нашій сторонці велике привілля!
А привілля - то велике, мужики багаті!
Що мужики - то багаті, камені палати!
Що камені палати, двері золоті,
Що маківки литі!

Крім того, осінь потрібно було обов'язково зустрічати саме на березі природної водойми. Так, незаміжні дівчата приходили на святкування зі свіжоспеченим короваєм і ворожили на судженого. Вони співали пісні та зверталися до Матері Божої з проханнями про щасливе сімейне життя. Потім кожна дівчина повинна була взяти шматок цього короваю додому, щоб по приходу відразу згодувати його худобі.