Українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії, який голодує уже 123 день, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів в РФ, висунули на премію Сахарова.

Номінувала українця на одну з найпрестижніших премій світу Європейська народна партія – найбільша фракція в Європарламенті.

Про це повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк на своїй сторінці в Twitter.

"Найбільша політична група в Європарламенті висунула Сенцова на премію Сахарова 2018 року", - написав Йозвяк.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Минулого тижня він повідомляв, що кандидатуру Сенцова також підтримують ще дві парламентські групи. Ім'я лауреата на премію імені Сахарова оголосять в кінці жовтня.

Відзнака за свободу слова щорічно вручається Європейським парламентом. Кожному кандидату необхідно заручитися підтримкою не менше 40 членів євродепутатів, кожен з яких може проголосувати тільки за одного номінанта.

Нагадаємо, що Олег Сенцов був незаконно засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в плануванні терактів в окупованому Криму.

14 травня цього року режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.

В кінці липня Європейський суд з прав людини звернувся до Росії з вимогою негайно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі та закликав режисера припинити голодування.

Численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники виступили з вимогою негайно звільнити Сенцова. У США петиція на сайті Білого дому в підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер, згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

Нагадаємо, що США і ЄС озвучили спільні вимоги звільнити незаконно утримуваних українських політв'язнів в Росії, в тому числі, Олега Сенцова.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олег Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті.

Також "Знай.ua" писав, що голлівудські зірки і журі 75-го Венеціанського кінофестивалю закликали Росію не допустити смерті українського політв'язня, режисера Олега Сенцова і негайно звільнити його.