Російські науковці з кафедри молекулярної біології з Інституту теоретичної та експериментальної біофізики РАН в Пущино розробили простий і точний метод визначення сортів м'яса по ДНК. Він буде здатний відрізнити яловичину від конини, а курятину від кошатини.
Вчені стверджують, що на даний момент існують також інші методи ідентифікації сортів м'яса. Проте всі вони мають ряд істотних недоліків. Так, вони в основному базуються на аналізі білків або ДНК. Про це повідомляє Meat Science.
Деякі з таких досліджень можуть проводитися лише в лабораторіях, які мають дорогу техніку. А це суттєво зменшує можливості тестування. Крім того, такі методи вимагають суттєвих часових і фінансових витрат. Інші ж тести мають досить невелику чутливість.
Дослідники з ІТЕБ РАН змогли розробити тест, який дозволяє одночасно визначити присутність у зразку десяти сортів м'яса. Половина з них припадає на так звані "їстівні сорти", в які входять яловичина, індичка та інші. Та другі види білкової сировини, які включають як кошатину, так і чоловічину.
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ
Вчені пояснили, що для проведення аналізу знадобитися всього одна пробірка, яка буде заповнена заздалегідь потрібними інгредієнтами і дві години часу. Крім цього знадобитися два спеціальних приладу: ПЛР-ампліфікатор і електрофорезна камера. За допомогою них можна розмножувати обривки ниток ДНК.
Як повідомляв раніше портал "Знай. ua" група дослідників опублікувала в журналі Time топ-10 продуктів, які завдають найбільшої шкоди серцево-судинній системі. Про це повідомляють ЗМІ.
Так, наприклад, фахівці не рекомендують їсти гамбургери. За словами професора Університету Хофстры та начальника відділення кардіології в Британській єпископальної лікарні Святого Івана в Нью-Йорку Регіни Друз, насичені жири в поєднанні з вуглеводами можуть справити вкрай негативний вплив на здоров'я серця. До того ж у багатьох підприємствах громадського харчування інгредієнти не завжди найвищої якості.