Часник здавна славиться як антипростудний засіб. Проте на цьому чесноти цього ароматного продукту не вичерпуються. Як показали останні дослідження, часник здатний протистояти навіть стійким бактеріям, що призводять до важких захворювань. Як повідомляють російські ЗМІ, часник відмінно підходить в якості доповнення до анибиотиків.
У центрі уваги вчених виявилося з'єднання аджоен, що руйнує структуру колоній резистентних бактерій і дозволяє антибіотикам знову набути сили. З'єднання небезпечно для бактерій, так як воно втручається в роботу гена, необхідного бактеріям для прикріплення до тканин людини. Плюс, без цього гена бактерії не можуть відтворюватися. За словами співробітників Університету Копенгагена, аджоен можна використовувати для лікування кістозного фіброзу та хронічних ран у пацієнтів з цукровим діабетом, а також з'єднання ефективно проти золотистого стафілокока, стійкого до метициліну (MRSA).
З'єднання пригнічує активність особливого гена, що приводить до руйнування бактеріальної біоплівки. Це клейке утворення, яке ліпить колонії бактерій до тканин людини і захищає бактерії від ліків. Хоча аджоен сам по собі не знищує бактерії, він не дає їм спілкуватися між собою, тим самим гальмуючи процес розмноження. У підсумку антибіотики і імунна система можуть включитися в активну боротьбу з патогенами. З'єднання протестували на двох типах бактерій — Staphylococcus aureus та Pseudomonas aeruginosa. Виявилося, воно протистояло обом бактеріям одночасно, претендуючи на роль ідеального доповнення до антибіотиків.
Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про продукти, які зміцнюють імунітет