Надмірне вживання солі може призвести не тільки до загострення гіпертонії чи набряків – а й призвести до розвитку небезпечного захворювання нирок.
Про це свідчать результати масштабного дослідження вчених із Університету Тулейн у США, опубліковані у журналі JAMA Network.
Аналізуючи дані понад 465 тисяч дорослих британців, вчені виявили чіткий зв'язок між звичкою постійно підсолювати страви та підвищеним ризиком хронічної хвороби нирок.
Причому цей ефект зберігався навіть з урахуванням таких факторів як вік, стать, індекс маси тіла, наявність цукрового діабету чи серцево-судинних захворювань.
Пенсіонерам змусять перерахувати виплати: індексацію визнали незаконною
Нова хитрість від ТЦК: українців таємно ставлять на облік в інших регіонах - згоди не питають
Аномальне літо 2025: на Україну чекають грози, спека та кліматичні сюрпризи, прогноз погоди
Боржникам за комуналку готують механізми примусу: як мотивуватимуть платити
За 11 років спостережень у 22 тисяч учасників розвинулася хронічна хвороба нирок. І серед них було достовірно більше за тих, хто завжди солив їжу понад норму. Тобто зв'язок між двома факторами очевидний.
Експерти пояснюють це тим, що надлишок солі порушує водний баланс в організмі, змушуючи нирки працювати на межі можливостей виведення зайвої рідини. В результаті вони швидше зношуються і втрачають фільтрувальну здатність.
Отже, дослідники радять зменшити додавання солі в їжу, щоб знизити ризик розвитку вкрай небезпечної патології.
Нагадаємо, що цей ранковий ритуал може руйнувати вашу шкіру: правда про каву, яку не кажуть.
Раніше ми повідомляли, що замінник цукру у напоях може провокувати проблеми із серцем.