Вчені довели, що вечеря о 21 годині чи пізніше значно підвищує ризики для здоров'я. Зокрема, може спричинити інсульт, серцевий напад та інші серцево-судинні захворювання.

Дослідження, опубліковане в авторитетному виданні Nature Communications , тривало 7 років і охопило 100 тисяч людей. Його здійснили вчені Сорбонського університету у французькому місті Париж.

Ресторанна їжа. Фото: youtube

Кожен із учасників фіксував звичайний час своєї вечері. Вчені аналізували, як це позначається на ризиках серцево-судинних захворювань.

За сім років третина випробуваних їли після 21 години, а ще третина – до 20 години. За цей період у 2 тисяч осіб трапилися проблеми із серцево-судинною системою, у тому числі інсульти та напади.

Популярні новини зараз

Українцям урізали січневі пенсії: чому виплати зменшили та коли чекати покращення

Гороскоп на 28 січня: як знакам провести вівторок, щоб все вийшло

Магнітні бурі вдарять у лютому: коли треба уважніше поставитися до самопочуття

Київстар Lifecell та Vodafone дадуть можливість бути на зв'язку всього 100 на місяць

Показати ще

Фахівці констатували, що серед "сов" ризик інсульту вищий на 28%. Пізніше перетравлення їжі підвищує кров'яний тиск та рівень цукру. Тривалий високий тиск увечері може пошкодити судини, збільшуючи загрозу інсульту або інфаркту.

Прийом їжі. Фото: скрін youtube

Експерт з питань харчування доктор Дана Коен вважає оптимальним часом для останнього прийому їжі проміжок між 17 та 19 годинами.

"Чим пізніше ви вечеряєте, тим менше має бути порція", - радить медик.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, що спимо і молодіємо: як нічний відпочинок допоможе позбутися зморшок і коли потрібно прокидатися.

Раніше ми повідомляли, що можна пити без шкоди здоров'ю? Нові висновки вчених про алкоголь.