Американські вчені створили павутину, яка може нагадувати знамениту мережу Людини-павука – вона миттєво схоплюється з поверхнями в повітрі і здатна піднімати предмети, які у 80 разів важчі за саму павутину. Цей унікальний матеріал виготовили з шовку тутового шовкопряда.

Про розробку розповіли у статті журналу Advanced Functional Materials.

Щоб створити таку павутину, біоінженери використовували білок, який є у шовку шовкопряда, і додали до нього кілька хімічних речовин, включаючи дофамін та хітозан – це такі речовини, які допомагають покращити міцність та липкість. Коли цей розчин вистрілюється через тонку голку, він моментально стає павутинням і прилипає до будь-якої поверхні.

Павутина, фото cleanzen

Вчені вже протестували її на різних предметах, і вражаючий результат: нитки піднімали болти, скальпелі і навіть дерев'яні шматки. Але є одне "але" – поки що штучне павутиння все-таки набагато слабше, ніж справжня павукова мережа, приблизно в 1000 разів. Проте вчені не зупиняються на досягнутому та працюють над покращенням формули.

Популярні новини зараз

Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа

211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз"

Відстрочку скасують: кого зі студентів можуть мобілізувати

Жодної "бусифікації": кого можуть мобілізувати тільки добровільно

Показати ще

Ця технологія може стати дуже корисною в майбутньому: її планують застосовувати в медицині для створення нових матеріалів і навіть доставки ліків у потрібні місця організму. Також її можна буде використовувати у створенні липких поверхонь та біоматеріалів.

До речі, вчені і далі експериментують із шовком. Наприклад, вони вже навчили шовкопрядів плести кокони не зі звичайного шовку, а з матеріалу, схожого на павутиння, а ще посилили шовк спеціальними металами, щоб зробити його міцнішим.

Нагадаємо, інженери створили авіаносець для дронів на колесах: кадри "секретної" розробки

Раніше ми писали, китайський геній створив танк для гри в World of Tanks: реальна віддача, дим і пил прямо у вашому гаражі

Крім того, Знай.ua повідомляв, учені випадково виявили солодкі ліки від облисіння: досліди проводили взагалі не для цього