Відомо, що ще 21 січня цього року відбулося повне місячне затемнення, супутник повністю пішов у тінь Землі.

На самому початку події ніяких незвичайних явищ помітно не було. Однак, 04:41 за Гринвічем, як раз, коли місячну поверхню повністю закрила тінь Землі, астрономи-любителі помітили спалах світла на супутнику. Згідно з численними повідомленнями очевидців, спалах був досить яскравим, щоб його можна було побачити неозброєним оком.

Після того, як дослідники провели аналіз даних, з'ясувалося, що спалах був викликаний падінням метеорита на супутник Землі. Стаття про цю подію опублікована в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. У недавно опублікованій статті, що описує подію, що сталася, використовуються дані з телескопів MIDAS, які аналізують метеоритну активність на Місяці. Передає Хвиля.

Спалах після падіння астероїда

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Відеозапис з MIDAS зафіксував момент удару. За їх словами, спалах тривав рівно 0,28 секунди, і це був перший удар метеорита, коли-небудь зафіксований з Землі під час повного місячного затемнення, незважаючи на безліч більш ранніх спроб зробити це.

На відміну від Землі, у Місяця немає атмосфери, яка захищає її від метеоритних бомбардувань. Тому навіть невеликі астероїди врізаються в її поверхню. Оскільки ці удари відбуваються з величезною швидкістю, породи миттєво випаровуються в місці удару, піднімаючи стовп частинок різного розміру. Світло від Сонця, той самий, що зумовлює червоний колір Місяця, розсіюється на цих частках, в результаті чого ми бачимо короткочасні спалахи.

Телескопи MIDAS спостерігали ударну спалах на декількох довжинах хвиль. В результаті аналізу вчені дійшли висновку, що врізався в місячну поверхню метеорит мав масу близько 45 кілограмів, а його розмір у поперечнику становив від 30 до 60 сантиметрів. Але завдяки високій швидкості — приблизно 61 тисяча кілометрів на годину — це небесне тіло викликало спалах, яку можна було спостерігати неозброєним оком.

Вчені оцінюють енергію зіткнення в півтори тонни в тротиловому еквіваленті. Цього достатньо для утворення кратера діаметром до 15 метрів. Викинуте сміття, за оцінками, досягло критичної температури в 5400° C — приблизно такий же, як на поверхні Сонця – 5507 °C. При цьому кратери від падіння небесних тіл можуть зберігатися на його поверхні мільйони років.

Нагадаємо, NASA показали, як астероїд-вбивця руйнує Токіо, Париж і Нью-Йорк.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прибульці використовують воду для інопланетної селекції і знищать людство. Цілющий ефір стане початком атаки і космічної війни, Земля в небезпеці.

Також "Знай.uа" писав, Земля може стати жертвою чорної діри, вибратися не вдасться нічому живому.