Серед ритуальних предметів південноамериканських шаманів, які жили в Андах близько 1000 років тому, знайшли галюциногенні речовини.

Про це пише Science News.

"Знайдена високо в Андах шкіряна сумка, наповнена ритуальними предметами, дала рідкісні ключі до розуміння галюцинаторних бачень південноамериканських шаманів близько 1000 років тому", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених з Університету Отаго в Данідіне (Нова Зеландія), один артефакт в сумочці, зшитої з трьох рудих лисячих морд, що містить хімічні сліди п'яти психотропних речовин, отриманих як мінімум з трьох рослин.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Хімічні залишки включають два основних інгредієнти ayahuasca - суміші, що викликає бачення, яке досі використовується фахівцями з ритуалів у місцевих громадах Південної Америки. Знайдено також сліди листя кокаїну.

Крім цього, в сумці знаходилися дві різьблені дерев'яні таблички, використовувані для нюхання порошкоподібних речовин, різьблена нюхальна трубка, пара лопаток з кістки лами, тканинна смужка і два висушених рослинних фрагменти, прив'язаних до вовняних і волокнистих ниток.

Дослідники стверджують, що предмети в сумці демонструють вплив стародавнього андського товариства під назвою Тиуанак.

Згідно з даними вчених, корінні жителі Південної Америки застосовували в традиційних шаманських ритуалах психоактивні речовини. Приміром, у вигляді напою аяуаска.

Аяуаска – це відвар переважно двох рослин - чакруна і ліана аяуаска, перший з яких містить основну діючу речовину, а друге нейтралізує ензими в шлунку, що в підсумку дозволяє приймати ліки у вигляді напою.

З допомогою наркотичних речовин шамани нібито входили в транс і могли спілкуватися зі світом мертвих, бачити майбутнє й минуле.

Нагадаємо, це найбільш інтригуюча легенда індіанців хопі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", результати дослідження показали, що люди перестали називати себе атеїстами після прийому наркотичних речовин.

"Знай.uа" писав, вчені вперше в історії розшифрували написи, виявлені в печерах чероки.