Вчені з Інституту нейробіології Нідерландів знайшли панацею від неприємних спогадів. І це нормальний здоровий сон. У ході дослідження вони попросили учасників з нормальних сном і тих, хто страждає від безсоння, згадати найбільш ганебний досвід за останні 10 років. У цей час фахівці спостерігали за їх мозком з допомогою МРТ-сканування. Люди з нормальним сном сприймали ці переживання і події як нейтралізовані спогади, а людям з безсонням не вдалося цього зробити.

Безсоння

Результати дослідження дозволяють припустити, що безсоння може бути викликане невдалою нейтралізацією емоційного стресу. Саме тому її вважають головним фактором ризику розвитку розладів, які пов'язані з посттравматичним стресом, занепокоєнням і настроєм.

Вже давно доведено, що сон допомагає запам'ятати важливі події. Але він відіграє важливу роль в позбавленні емоційного стресу, який міг виникнути під час переживань. Під час сну відбуваються зміни у зв'язкамии між клітинами мозку: одні послаблюються і позбавляються небажаних асоціацій, а інші в той же час стають сильнішими і зміцнюють спогади.

Сон

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Цікавим фактом є те, що висловлювання типу "з цією думкою потрібно переспати" яскраво відображають нічне засвоєння людиною денних переживань. Завдяки дослідженням мозку вчені з'ясували, що лише повноцінно сплячі люди отримують вигоду зі сну, якщо це стосується зняття емоційної напруги. Цей процес набагато гірше працює у людей, які страждають від безсоння.

Рік Уосинг, перший автор статті, зазначив:

"Неспокійні ночі фактично можуть змусити людину відчувати себе ще гірше".

Безсоння

Читайте також: сон з мокрими волоссям руйнує наше здоров'я, медики пояснили, як.

Як повідомляв портал "Знай.uа", безсоння перетворює людей на "ласунів".

Нагадаємо, безсоння не вбиває, однак є нюанси.