Вчені з Університету Східної Англії UEA знайшли унікальних бактерій, які харчуються вуглеводневими сполуками, що зустрічаються у нафти і природних газах, в Маріанській западині. Спільно з дослідниками з Китаю і Росії вони провели найбільш повний аналіз цих мікробних популяцій. Дослідження описано в статті журналу Microbiome. Передає Хвиля.

Варто відзначити, що Маріанська западина розташована у західній частині Тихого океану. Вона сягає глибини майже 11 тисяч метрів. Команда виявила, що у Маріанській западині найвище співвідношення вуглеводородорозкладаючих бактерій на Землі.

Зазначимо, що вуглеводень — органічне поєднання, що складаються виключно з атомів водню і вуглецю, воно дуже поширене і виявляється навіть у сирій нафті і природних газах.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

"Ці типи мікроорганізмів, по суті, харчуються сполуками, схожими на ті, що присутні в нафті, а потім використовують їх в якості палива", — пояснює Тодд.

Вчені ізолювали деяких з цих мікробів і продемонстрували, що вони поглинають вуглеводні у лабораторії в умовах, симулюють Маріанську западину.

Щоб зрозуміти, звідки беруться вуглеводні, якими живляться ці бактерії, команда проаналізувала зразки морської води - починаючи з поверхні і до опадів на дні западини.

"Ми з'ясували, що вуглеводні існують вже на глибині 6 тисяч метрів від поверхні океану і, ймовірно, навіть глибше, — розповідає доктор Микола Педенчук з UEA. —Значна їх частина, ймовірно, пов'язана з забрудненням поверхні океану. На наш подив, ми також виявили біологічно вироблені вуглеводні в океанічному осаді на глибині западини. Це передбачає, що в цьому середовищі вуглеводні виробляє унікальна мікробна популяція. Ці вуглеводні, схожі на сполуки, з яких складається дизельне паливо, раніше виявлялися у водоростях на поверхні океану, але ніколи — в мікробах на таких глибинах".

Як припускають дослідники, ці вуглеводні можуть допомагати мікробам виживати за нищівного тиску на дні Маріанської западини. З'єднання також можуть служити джерелом їжі для інших мікробів, які можуть поглинати і забруднюючі вуглеводні, які досягають океанського дна.

Нагадаємо, вчені стверджують, найзагадковіше місце на Землі – це Маріанська западина. Адже саме там на нереальній глибині можуть ховатися найдавніші небачені монстри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", близько 90% об'єму Чорного моря займає сіроводород. Це означає, що водних ресурсів, придатних для життя морських створінь, залишається 10%.

Також "Знай.uа" писав, що в тілі людини бактерії обмінюються генами в рази швидше, ніж у природі.