18-річна Кім Денікола прокинулася в лікарні, вона не знала, як там опинилася. Напередодні в старших класах були випускні іспити. Вона пам'ятала, як вийшла зі школи і попрямувала до своєї машини — і більше нічого. Можливо, сталася аварія? Якщо так, то все обійшлося, тому що біль не відчувався.

До Кім підійшла медсестра і заговорила з нею. Питання було частиною неврологічного тесту для пацієнтів, які втрачали свідомість.

"Ви знаєте, який зараз рік?" — поцікавилася вона.

"Так, мем, — ввічливо відповіла Кім. — Зараз 1980 рік".

Стурбована медсестра поставила інше стандартне питання: "Хто зараз президент?" "Рональд Рейган", — згадала Кім.

Популярні новини зараз

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Пенсійний фонд встановлює нові норми: кого торкнуться

ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу

В Україні оновили правила для виїзду за кордон

Показати ще

Відповідь справила зовсім не той ефект, на який розраховувала дівчина. Медсестра пішла і пізніше повернулася з незнайомим старим.

Кім Денікола з другом Ріккі в 1977 році

Старий звертався до Кім так, ніби добре її знав, хоча вона виразно бачила його в перший раз. Ніхто так і не пояснив їй, що сталося.

"Я відчувала себе абсолютно розгубленою, — розповідає вона. — Я все чекала і чекала, коли ж з'являться мама і тато. Коли тобі 18, зазвичай так і буває. Але вони не прийшли".

В туалеті Кім подивилася в дзеркало і з жахом побачила себе.

"Там була не та дівчина, яку я пам'ятала, — розповідає вона. — На мене дивилася 56-річна жінка".

Це було, за її словами, початком її "пробудження".

Так Кім дізналася, що зі шкільних іспитів з її останнього спогада минуло майже 40 років. Незнайомий старий — її чоловік, і у них є діти і навіть онуки, яких вона зовсім не пам'ятає. А батьки померли.

З'ясувалося через рідкісну форму амнезії Денікола забула десятиліття свого життя. З їх точки зору, вони відразу опинилися в майбутньому і змогли з боку поглянути на світ, що змінився і на самих себе багато років тому.

За розповідями рідних і знайомих Кім Денікола відновила останні події перед втратою пам'яті. Вона поверталася з щотижневого гуртка при своїй католицької церкви. На вулиці у неї помутніло в очах від жахливого головного болю. Жінка зателефонувала чоловікові. По дорозі вона втратила свідомість — і пам'ять про все, що було після 1980 року.

У транзиторній глобальній амнезії, яка вразила Кім Деніколу, є риси і ретроградної, і антероградної амнезії. Людина не забуває, хто вона, і не втрачає своїх навичок (наприклад, вміння водити автомобіль), але позбавляється пам'яті про минуле і на якийсь час втрачає здатність створювати нові спогади. На щастя, не назавжди. У більшості випадків транзиторна глобальна амнезія проходить за кілька годин або днів, рідше — тижнів. Все закінчується благополучно.

Схожий випадок стався з Наомі Джейкобс з Великобританії. Одного разу вона прокинулася з повною впевненістю в тому, що їй 15 років.

"Пам'ятаю, як глянула на себе в дзеркало і закричала, — пише вона. — З точки зору 15-річної дівчинки те, що я побачила, було жахом. Хто ця не молода жінка із зморшками, плямами і мішками під очима?"

Джейкобс порівнює свої відчуття з подорожжю в часі. Для неї все було в новинку — і світ, і її власне життя. Адже вона, на відміну від Деніколи, забула тільки 17 років.

Також з транзиторною глобальною амнезією у 2012 році зіткнувся голландський письменник Даан Хеерма ван Восс. Втрата пам'яті була такою короткою, що здається майже курйозом.

"Весь день до мене заглядали друзі, родичі і колишні коханки, щоб розповісти про те, що, на їх думку, було частиною мого життя. Я слухав, кивав і миттєво забував їх слова, — розповідав він в New York Times. — Поступово я заспокоївся, і до мене повернулися всі спогади. Мені сказали, що у мене не було інсульту, ознак постійного ушкодження мозку теж немає. За словами лікарів, я був у відмінній формі".

Нагадаємо, анонім, який називає себе мандрівником у часі, розповів яке майбутнє чекає нашу планету і попередив Великобританію про несуттєві наслідки Brexit.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені зробили прогнози, яке може бути життя через 200 років. Незважаючи на актуальність проблеми зміни клімату, експерти вважають, що людство знайде вихід із становища.

Також "Знай.uа" писав, незвичайний інцидент стався на території США в п'ятницю, 8 червня. Очевидці впевнені, що побачене ними було неодмінно черговим втручанням НЛО на територію Землі.