Домашні собаки виявились набагато небезпечнішими, ніж ми думали. Так, за інформацією деяких вчених, наші пухнасті улюбленці справляють доволі згубний вплив на дику природу. Деякі експерти стверджують, що декілька десятків видів птахів та тварин зникли саме через домашніх собак. Вони займають третє місце серед найнебезпечніших хижаків, які так чи інакше пов'язані з людиною (страшніiе за собак виявились лише коти та щури) Наразі собаки загрожують існуванню майже 200 видів по всьому світу. Як повідомляє BBC, зникнення деяких з них вже перебуває "на межі". Однак, до цього часу впливу на дику природу з боку бродячих собак і улюбленців з вільним пересуванням ніхто не приділяв уваги.

Бродячі собаки

Як з’ясували нещодавно дослідники в Чилі, насправді власники домашніх собак не дуже переймаються тим, який вплив їхні чотирилапі друзі мають на дику природу. Вони дозволяли їм вільно бігати куди заманеться. «Була задокументована хижа поведінка і атаки з боку собак проти значної кількості видів наземних ссавців у Чилі. Зокрема, вони нападають на представників трьох споріднених видів і три види оленів», - сказав автор чилійського дослідження Едуардо Сільва-Родрігез.

Бездомні собаки нападають на оленів

За приблизними оцінками у світі мешкає приблизно 1 мільярд собак. Сюди входять як повністю здичавілі особини так і повністю залежні від людей. Та слід зазначити, що точної оцінки існуючих у світі бродячих собак підрахувати майже неможливо.Зоозахисники стверджують, що кількість таких чотирилапих постійно зростає і це не їх думку: "Проблема, яка заслуговує занепокоєння". « Популяція собак зростає разом з кількістю людей. І проблема може погіршитися», - сказав голова підрозділу щодо видів під загрозою зникнення IUCN П’єро Геновесі. Собаки можуть досить по різному впливати на дику природу, так, вчені виділяють 5 основних напрямів впливу. Вони стають хижими і вбивають диких тварин, порушують екосистему, передають хвороби диким тваринам і конкурують з ними у боротьбі за здобич, а також спарюються зі спорідненими видами.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Нагадаємо, Землі загрожує екологiчний колапс: декілька видів під загрозою вимирання

Як повідомляв "Знай.ua", Вчені виявили поруч із Сонцем унікальний астероїд: ніколи не зустрічали нічого подібного

Також "Знай.ua" писав, 10 найзагадковіших археологічних знахідок 2018 року: перше пиво, доісторичний хештег і фабрика мумій