Дослідники виявили останки живих істот у антарктичному озері Мерсер. Воно було ізольовано протягом тисячоліть. Як повідомило виання Фраза, вчені випадково виявили озеро в 2007 році, коли вивчали супутникові знімки крижаного покриву Антарктиди.

Nature повідомляє, щоб досліджувати льодяне озеро глибиною більше 20 м, учені експедиції Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access (SALSA) вчені пробурили свердловину глибиною близько кілометра і опустили в неї прилад, що вимірює температуру. Зразки бруду, яку зішкрябали з корпусу пристрою, вивчили з допомогою мікроскопа.

Дослідники планували знайти в озері Мерсер мікробів. Але знахідка здивувала і у воді виявили рештки крихітних ракоподібних і тіло безхребетної істоти під назвою Тихоходка (Tardigrade), відомого своєю здатністю виживати з найсуворіших умовах. Це відкриття настільки здивувало дослідників, що вони спочатку вирішили, що це помилка і в зразки потрапила бруд. Однак після очищення обладнання з'ясувалося, що знайдені організми дійсно колись жили в Антарктиді.

думку вчених, тварини мешкали в водоймах приблизно в 50 кілометрах від озера Мерсер. Придатні для їх життя умови періодично виникали у час танення льодовиків за останні 10 тисяч років.

Тим не менш, все ще не ясно, яким чином тварини потрапили в озеро. З'ясувати це допоможе аналіз ДНК і радіовуглецеве датування для більш точного визначення віку організмів.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Як розповів директор Інституту арктичних досліджень Дартмутського коледжу Вірджинії Росс, "Антарктида — це місце на Землі, якого найменше торкнулися люди, і тому воно є дивовижною лабораторією для розуміння життя, біорізноманіття та льодовикової історії нашої планети".

Крім того, вивчення водних шляхів Антарктики є найважливішим способом відстеження потенційних наслідків глобального потепління.

Тихоходки (лат. Tardigrada) - тип мікроскопічних безхребетних, близьке до членистоногих, який привернув увагу дослідників своєю надзвичайною витривалістю. При настанні несприятливих умов вони здатні на роки впадати в стан анабіозу і потім оживати при поверненні сприятливих умов. Виживають тихоходки в цих умовах за рахунок так званого ангидробиоза, або висушування.

При анабіозі їх метаболізм падає до 0,01 %, а вміст води здатне доходити до 1 % нормального. У такому стані тихоходки можуть виносити неймовірні навантаження.

Нагадаємо, що українців привітали з далекої Антарктиди: наші люди всюди.

Також "Знай.ua" писав, що Зеленський потролив привітання Порошенка з Новим Роком, вийшло "солоденько": відео.

Раніше портад "Знай.ua" повідомляв, що абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі Олександр Усик привітав українців з Новим роком.