Вчені виявили на планеті Юпітер два потужні урагани. Їх фото вдалося зробити автоматичній міжпланетній станції "Юнона", яка передала їх на Землю.
Про це йдеться на сайті агентсва NASA.
Відомо, що зображення склали з трьох знімків. Відстань від станціїї "Юнона" до газового гіганта Юпітера становила від 38,3 тисяч кілометрів до 55,5 тисяч кілометрів.

На знімку можна помітні два великих урагани. Зокрема, відому Велику червону пляму та Овал ВА. Останній утворився з трьох окремих ураганів у 2000 році. На думку вчених, Велика червона пляма була утворена внаслідок аналогічного процесу кілька століть тому.

"Юнона захопила Овал БА в іншому зображенні раніше в місії 7 лютого 2018 року. З тих пір бурхливі регіони навколо, і навіть форма бурі значно змінилися. Овал БА далі трансформувався в останні місяці, змінюючи колір від червонуватого до більш рівномірного білого", - йдеться в повідомленні астронавтів.

"Юнона" - це космічний апарат, який запустили у 2011 році на орбіту Юпітера. Апарат першим в історії зробив обліт планети через її полюси. Дослідницьку програму "Юнони" планувалося завершити влітку 2018 року. Проте згодом у NASA вирішили продовжити місію до липня 2021 року.

Нагадаємо, що NASA показали, як виглядає Україна з космосу. Астронавт Міжнародної космічної станції Ренді Бреснік зробив знімки нашої планети з космосу, на яких видно частину території України.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", NASA жорстко провчили головного космонавта Росії: чітке послання Кремлю. Однак у Роскосмосі заявили, що поки не отримала офіційного повідомлення від NASA.

Також "Знай.ua" писав, що супутник NASA TESS знайшов вже третю екзопланету з найдовшою на цей час орбітою. Розрахунки вказують на те, що нова планета щільна, газоподібна, а її розмір втричі перевищує планету Земля.