Якщо після 60 років людина починає забувати останні події, дорогу додому, не впізнає рідних, втрачає звичні навички, можна запідозрити хворобу Альцгеймера. При цьому недугу мозок уражається через накопичення токсичного бета-амілоїдного білка. У нормі амілоїди повинні утилізуватися, але в деяких випадках вони якоїсь причини накопичуються. Через ці нервові клітини, що беруть участь в формуванні пам'яті і уваги, гинуть. Учені переконалися, що амілоїд починає накопичуватися ще в молодому віці, але ознаки захворювання проявляються пізніше.

Те, що бета-амілоїдні білки можна отримати, наприклад, в час медичних маніпуляцій або операцій, нещодавно заявила група вчених з Великобританії, США і Японії. У час експерименту, що проводився в Інституті пріонних захворювань Університетського коледжу Лондона, лабораторним гризунам вводили гормон росту, який містить бета-амілоїдні білки, і у тварин утворювалися токсичні відкладення в головному мозку. У гризунів з контрольної групи, які отримували чистий гормон росту, подібні проблеми не виникали.

До речі, відомо, що жінки страждають хворобою Альцгеймера частіше, ніж чоловіки. Але американські вчені вважають, що гормональна замісна терапія допоможе їм уникнути захворювання.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

У ході експерименту одна група жінок брала гормони, інша плацебо. Якщо гормональну замісну терапію починали не пізніше, ніж через п'ять років після настання менопаузи, ризик хвороби Альцгеймера скорочувався на 30 відсотків, кажуть вчені.

Проте фахівці попереджають, що не можна самостійно приймати гормональні препарати, їх повинен призначати тільки лікар. Адже гормони деяким протипоказані, оскільки можуть викликати інші проблеми, наприклад, утворення тромбів при варикозному розширенні вен.

Нагадаємо, гормон, що вивільняється під час тренувань, захищає мозок від хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Єльського університету визначили питні коктейлі із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

"Знай.uа" писав, що медичні фахівці вважають, що ефективна вакцина проти деменції буде створена через 10 років.