Первісний дитина з печери на Малопольської височини, визнано найстарішою людиною, коли-небудь знайденою на території Польщі. Про це повідомляє Science in Poland.

Фахівці оцінили вік останків в 115 тис. років.

За словами професора Павла Вальді-Новака з інституту археології Ягеллонського університету, археологам вдалося знайти частину кисті рук дитини.

Вченим вдалося з'ясувати, що 5-7 річна дитина померла при вкрай цікавих обставин: його проковтнула величезна хижа птиця.

Популярні новини зараз

Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир

Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину

Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників

Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення

Показати ще

На жаль, аналіз ДНК не вдалося провести через дуже поганий збереження кісток.

"Але ми не сумніваємося, що це останки неандертальців, тому що ми знайшли їх в дуже глибокому шарі печери, на кілька метрів нижче нинішньої поверхні. Цей шар також містить типові кам'яні інструменти, використовувані неандертальцем", - повідомив професор.

Раніше повідомлялося, що в результаті масштабних археологічних розкопок, які проводилися в Ростовській області, археологам вдалося виявити найдавніший курган поруч з Аксаєм. Про це повідомили в прес-службі дорожньої компанії "Автодор". Передають російські ЗМІ.

Так відомо, що вчені шукали поруч з трасою боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни і останки радянських солдатів. Однак замість снарядів виявили, куди ціннішу знахідку, древній курган. Там був знайдений бронзовий браслет. Унікальна знахідка відноситься до III–I століть до н. е.

"На одному з курганів було виявлено сарматське поховання III-I ст. до н. е. В ньому лежали бронзовий браслет, дзеркало і веретенне прясельце — грузило з глини для обважнення. Недалеко від цього місця археологам вдалося знайти наконечник списа, залізні вудила з псалиями і скляну намистину, які були скоріше всього тризною, тобто підношенням померлого", — уточнили в прес-службі.

Нагадаємо, у Польщі археологи знайшли три секретних ядерних радянських об'єкти.

Як повідомляв портал "Знай.ua", під час розкопок дослідники виявили будови дивної форми в містечку Хірбет ель-Мастер, що поблизу нинішнього Єрусалиму.

Також "Знай.ua" писав, науковці знайшли батьківщину скіфів і сарматів.