Вчені зробили приголомшливе відкриття. За допомогою нового підходу до аналізу скам'янілостей докембрійського періоду знайдені останки перших організмів на землі.

Як повідомив портал Хвиля знайдені організми є одноклітинними примітивними тваринами. Що розкажуть нам стародавні мешканці? Відкриють таємницю початку життя, піднімуть завісу невідомості щодо початку життя на планеті? З усіма цими питаннями журналісти звернулися до вчених.

Загадкові і м'якотілі вендобионты, які населяли океани Докембрію більше 500 мільйонів років тому, відомі лише за окаменевшим відбитками. Вони ознаменували важливий перехід життя на Землі — від світу, в якому домінували бактерії і археї, до біосфери, повної багатоклітинних тварин і рослин. Разом з тим самі організми досить примітивні. Біологи часто не можуть хоча б віднести їх до того чи іншого царства, розділяючи просто за формою: диски, мішки тощо.

Так, дуже поширених дикинсоний називали грибами, губками, водоростями і навіть гігантськими одноклітинними протистов. Втім, дикинсонии, мабуть, могли рухатися, що зближує їх з тваринами. Або колоніями одноклітинних? Вчені з Палеонтологічного інституту РАН Ілля Бобровський та Андрій Іванцов спільно з колегами з Австралії досліджували чудово збереглися скам'янілості з узбережжя Білого моря. Всі 550 мільйонів років ці породи залишалися при досить помірних температурах і тиску, що дало шанс на збереження слідів давньої органіки.

Популярні новини зараз

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Дивись відео: Розгадка зародження життя на землі

І дійсно, ще на початку 2018 року автори повідомили, що газова хроматографія, мас-спектрометрія дозволили ідентифікувати в останках вендобионтов Beltanelliformis терпеноїди, а в результаті — визначити ці організми як колонії ціанобактерій. У новій статті, опублікованій в журналі Science, Бобровський і його співавтори повідомляють про аналогічному аналізі, проведеному для дикинсонії. Робота показала, що зразки містять виключно висока (від 85 до 93 відсотків усіх стероїдів) кількість холестерину — молекули, яка служить надійним біомаркером тваринного організму.

На даний момент вчені працюють з новою інформацією. Проводять детальний аналіз залишків, ведуть записи нових відкриттів у зв'язку з приголомшливою знахідкою. Чи були ці організми єдиними в той період? Як взаємодіяли між собою? З чим пов'язано зникнення даного виду? Всі ці питання залишаються відкритими. Вчені намагатимуться згодом відповісти на них. Зараз же головне уважно дослідити виявлений кістяк і зробити правильні висновки.

"Знай.иа" повідомляє: ковчег не допоможе: людство піде під воду, і все почнеться з Росії

Раніше портал "Знай.иа" писав: Європа не вистоїть: всіх змиє гігантською хвилею