Платформа містить повну інформацію про наявні на ринку фармацевтичні препарати, серед якої і дані щодо терапевтичної еквівалентності оригінальних і генеричних засобів - важливого елементу доказової медицини. Що ж таке еквівалентність лікарських препаратів і чому без даних про неї не можна обійтися?

Більше 10 тисяч торгових назв фармацевтичних препаратів пропонують аптеки України в 2020 році. Однак багато з цих препаратів містять одні й ті ж діючі речовини, адже їх зареєстровано в 5 разів менше - усього близько 2 тисяч. Здавалося б, таке розмаїття на фармацевтичному ринку абсолютно недоцільне, адже необхідності в однакових препаратах просто немає. Однак, ці препарати не зовсім однакові.

Серед фармацевтичних препаратів можно виділити дві великі групи. Перша - оригінальні препарати. Їх розробляють роками і піддають низці доклінічних і клінічних досліджень перш ніж пакують у блістери та відправляють на аптечні полиці. Кожен з цих засобів отримує патент, термін дії якого залежить від патентного законодавства країни та в середньому складає 12-20 років. По закінченню терміну дії патенту інші виробники мають право випускати препарати, що містять ту саму діючу речовину, але під іншими назвами. Так і з'являються генерики . Однак тут є певні нюанси.

Генерик містить ту саму діючу речовину в тій самі дозі, що і оригінальний препарат, і випускається в такій самій лікарській формі. Такий препарат називають фармацевтично еквівалентним оригінальному. Однак, фармацевтична еквівалентність не гарантує того, що генерик буде настільки ж дієвим, як і оригінал. Для того, щоб зрозуміти, чи однаково діють генерик та оригінальний препарат, використовують термін терапевтична еквівалентність. З огляду на те, що для випуску генерика на фармацевтичний ринок в Україні достатньо того, щоб він був фармацевтично еквівалентний оригіналу, а доказів терапевтичної еквівалентності не потрібно проведення додаткових досліджень, не всі генерики працюють так, як очікується, тобто так, як оригінальні ліки. Саме тому так важливо обирати для лікування препарат із доведеною терапевтичною еквівалентністю.

На сьогодні, дані щодо терапевтичної еквівалентності оригінальних і генеричних ліків доступні завдяки платформі «Rx index - Довідник еквівалентності лікарських засобів» 2020. Редакцію платформи очолюють професор І.А. Зупанець і академік НАН України, професор В.П. Черних.. Спочатку довідник Rx index був доступний лише в друкованому вигляді, трохи згодом з'явився онлайн-ресурс RX.UA і, нарешті, нещодавно, у 2020 році, платформа вийшла на новий рівень доступності для користувача - у Google Play можна завантажити Android-додаток “Rx index”, що дозволяє отримати швидкий доступ до необхідної інформації щодо терапевтичної еквівалентності. Завдяки сайту Rx.ua та мобільному додатку, не потрібно цілий рік чекати виходу , адже онлайн-інформація оновлюється практично щодня.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

«Rx index - Довідник еквівалентності лікарських засобів» видається для допомоги лікарям різних спеціальностей, які хочуть бути впевнені в тому, що їх пацієнти отримують найефективніші препарати серед доступних на ринку. Сайт і додаток будуть так само корисними для пацієнтів, які бажають переконатися в тому, що купують лише дієві ліки.