Багато людей стверджують, що математика для них складна. Але спеціалісти пояснюють, що проблема у більшості випадків полягає не у природних схильностях чи розумових здібностях, а у банальному страху та тривожності. Цю проблему називають математикофобією, але експерти переконують, що подолати її можна і варто. Особливо корисними ці поради стануть батькам, чиї діти мають складнощі з цим предметом.

Про це розповідає українське видання Освіторія з посиланням на матеріал BBC.

Термін "математикофобія" був запроваджений викладачкою математики Мері де Лелліс Гоф у 1953 році. Вона описала її як "хворобу, що є фатальною ще до її виявлення". Інші дослідники визначають її як "паніку, безпорадність, розумову розгубленість, що виникають в людей, коли їм доводиться розв’язати математичну задачу", або ж ще простіше - "страх перед математикою".

Спеціалісти наголошують, що математикофобія властива і українським учням, тому варто звернути увагу на методи боротьби з нею.

Українська школа, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Показати ще

Загалом, математичну тривожність можна знизити за допомогою тих самих прийомів, які використовують для інших видів тривоги. Ефективність продемонстрували короткі сесії майндфулнесу (медитацій) для дітей 7–9 років. У момент тривоги і стресу дітям пропонують зосередити свою увагу на цих відчуттях і усвідомити власний стан знервованості. Прийняття того факту, що я зараз хвилююся і переживаю, дає змогу краще зосередитися на самих завданнях математичного тесту і, відповідно, скласти його з вищим балом.

Інший спосіб протидії математикофобії - це більш автономне і гнучке навчання. Наприклад, пропонується наступна схема: учень самостійно розв’язує приклади чи задачі в програмі, штучний інтелект поступово ускладнює їх відповідно до прогресу, також доступний інструктор, який може пояснити чи відповісти на запитання.

Варто ще раз наголосити, що на думку експертів природна несхильність до математики (наприклад, дискалькулія) зустрічається досить рідко, тому якщо у дитини проблеми з цим предметом - подумайте про те, щоб підтримати дитину і зрозуміти її емоції та переживання.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Українських школярів змусять здавати ще одне ЗНО: який предмет стане обов'язковим.

Як повідомляв портал Знай.ua, Знайдено найдавніший підручник з математики — цим мучили дітей ще 4000 років тому.

Також Знай.ua писав, що Українська школа онлайн — вчителька математики в прямому ефірі допустилася дитячої помилки, відео фейла.