Науковці Університету в Швеції з'ясували, що найбільший метеоритний кратер в Європі, ударна структура Сільян, є середовищем існування невідомих мікроорганізмів. Дослідники вважають, що ударні кратери можуть бути місцем проживання організмів і на інших планетах. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Дослідники вивчили тріщинуваті породи на великій глибині під кратером, і виявили в них кристали карбонату кальцію і сульфідів. Аналіз хімічного складу показав, що мінерали виникли в результаті мікробної активності. Стародавні мікроорганізми виділяли і поглинали метан, а також відновлювали сульфати в сульфіди.

Кратер від величезного метеорита віком 100 тисяч років

Дослідники кажуть, що мінерали виникли між 80 і 22 мільйонами років тому. Це свідчить про тривале існування мікробів, які жили 300 мільйонів років після падіння метеорита. Живі мікроорганізми оселилися в кратері, коли температура розплавлених порід стала оптимальною для виживання.

Величезне місце удару стало стало ідеальним для виживання, адже органічні речовини поширилися територією всього кратера.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

місячні кратери

Кратеру Сільян вже близько 400 мільйонів років. Знаходиться він на території сучасної Швеції. Його діаметр становить понад 50 кілометрів.

Нагадаємо, розчинився в космосі: апарат NASA безслідно зник на темній стороні Місяця.

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA представила два скафандра для місячної місії "Артеміда", в якій візьмуть участь чоловік і жінка.

Також портал Знай.uа писав, що інженер NASA Девід Бернс придумав концепцію двигуна, який дозволяє космічному кораблю досягати 99 відсотків швидкості світла.