Для таїнства вінчання необхідні: вінчальні ікони: ікона Спасителя та Божої Матері; обручки; вінчальні свічки; рушники; чотири хустки; вино, хліб (коровай), фрукти та солодощі; можливі ще доповнення.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Рушник

Молодята стають на рушник в центрі храму — це означає, що вони стають єдиними і дають згоду завжди і у всьому бути разом. Стаючи на рушник, вони підтверджують, що їх бажання створити сім'ю взаємне і добровільне, що ніхто з них не давав обіцянки створити сім'ю третій особі. Вираження згоди є головна підстава для створення шлюбу, після якого він може бути освячений Церквою.

Раніше в українських сім'ях починали готуватися до цієї події заздалегідь. Кожна дівчина вишивала рушник ще з дитинства, навчаючись майстерності у мами і бабусі. Готували вишиті вироби для усіх весільних церемоній: на рушнику виносили хліб і сіль сватам, зв'язували руки молодим під час вінчання, стелили під ноги, пов'язували старостів, вішали на ікони, несли на них коровай.

Вінчальні свічки

Наречені тримають у руках запалені вінчальні свічки, які не просто підкреслюють урочистість події. Це означає, що пара протягом свого життя погоджується слідувати заповідям Господнім. Запалені свічки — подружня любов і цнотливість, духовне торжество, Божественна благодать, яка буде перебувати в шлюбі. Яскраве горіння свічок каже, що наречений з нареченою прийшли в храм щиро, без користі і розрахунку. І що в майбутньому зобов'язуються підтримувати один одного любов до Бога і Церкви, яка благословляє їх на спільне життя.

Шлюбні вінці

Ще в старозавітні і античні часи вінці були на весільних обрядах. У перші століття християнства їх не використовували. Символом укладення шлюбу було спільне причастя подружжя. З часом вінці повернулися, вже з християнським осмисленням.

В момент таїнства священик вимовляє молитви про поєднаних шлюбом і надягає на голови вінці. Їх тримають над головами молодих свідки або покладають на голови. Вінці на головах наречених — символ вінців царських і одночасно мученицьких вінців. Також вінці — символ Царства Небесного.

Кадіння

Хрестоподібне, чотиристовпне кадіння означає невидиме, таємнича присутність благодаті Духа Святого. Один з його символів — тонкий запах ладану. Саме Дух Святий робить усі святі Таїнства Церкви.

Святу Євангелію: путівник подружжя

Коли починається таїнство, священик ставить людей, які вінчаються перед Святим Євангелієм. Для повчання нареченим читаються послання апостола Павла до Ефесян про досконалість любові в шлюбі і Євангеліє про перше чудо Христа, скоєний на шлюбному бенкеті в Кані Галілейській. В молитві священик просить Бога допомогти подружжю у всякому доброму ділі, зберегти чистоту, дарувати їм дітей.

Обручки

Перед таїнством вінчання священик освячує кільця на престолі у вівтарі храму. Цим майбутні подружжя показують, що віддають свою долю Богові і просять благословення на свій союз. Кільця на святому престолі лежать поруч, символізуючи взаємну любов і єднання у вірі молодят. Священик благословляє ними нареченого і наречену і одягає. Далі молодята обмінюються обручками: наречений надягає свій перстень на руку нареченої, наречена одягає своє кільце нареченому. Обмінюються обручками тричі на честь і славу Пресвятої Трійці, яка все робить і стверджує.

Кільця підтверджують згода нареченого і нареченої тепер йти по життю разом. За стародавнім звичаєм, перстень символізує, що наречені віддають один одному свої права, честь і спокій. І як нерозривно кільце, так нерозривним і вічним буде союз двох людей.

Чаша з вином

Священик виносить з престолу чашу з вином, благословляє і дає тричі — по черзі нареченому і нареченій — з неї випити в знак єднання в Бозі. Чаша символізує вказівку на єдність подружжя у всьому. З цього моменту все в їх житті загальне і всі повинні ділити між собою порівну — і щастя, і нещастя. Вино при вінчанні подається в знак радості, нагадуючи про чудесне перетворення води у вино, вчинене Ісусом Христом у Кані Галілейській.

Пов'язані руки

Після того як молоді випили загальну чашу, священик з'єднує праву руку чоловіка з правою рукою дружини. Пов'язує їх рушником і покриває руки єпитрахиллю, а поверх кладе свою руку. Це означає, що через руку священика чоловік отримує жінку від самої Церкви, яка з'єднує їх у Христі навічно.

Священик тричі обводить молодят навколо аналоя, і тепер вони стають чоловіком і дружиною. Круговий ходіння символізує вічне хода, яка в цей день почалося для молодої сім'ї. Шлюб буде для них вічним ходою рука об руку. Пам'ятаючи про загальну хресті, покладеному на них, "тяготи один одного носячи", вони завжди будуть сповнені благодатної радості цього дня.

Вінчальні ікони

Після урочистої ходи священик знімає вінці з подружжя, підводять до царських врат і віддає подружжю вінчальні ікони, якими їх благословляли на шлюб батьки. Ікону Спасителя вручає нареченому, а Богородиці — нареченій. Ці святі образи стануть першими іконами домашнього іконостасу.

Свідки

До вибору свідків теж потрібно підходити відповідально. Церква покладає на них великі надії. Вважається, що вони будуть головними наставниками для молодят. Свідки повинні подавати майбутнім дружинам приклад міцного православного шлюбу. Краще, якщо це будуть близькі друзі або родичі. Адже свідки пов'язують себе з майбутніми подружжям невидимими духовними узами, вони повинні бути готові допомогти їм в їх життєвих труднощах і направити на шлях істинний.

Свідки повинні бути хрещеними і носити натільні хрестики на підтвердження своєї віри. Також вони не повинні бути парою, тому що після обряду стануть духовними братом і сестрою. По відношенню до нареченим вони можуть бути кровними родичами, в цьому заборон немає. Ролі свідків при вінчанні порівнюють з хрещеними батьками — тільки вони відповідають за благополуччя нової сім'ї.

Не відбувається вінчання

Протягом усіх чотирьох постів, у сирну седмицю, Великодню седмицю, у період від Різдва Христового до Богоявлення (Святки); в суботу; напередодні дванадесятих, великих і храмових свят; по вівторках і четвергах (напередодні пісних днів — середи і п'ятниці); напередодні і в дні Усікновення глави Іоанна Предтечі; на Воздвиження Хреста Господнього; виключення з цих правил можуть бути зроблені за необхідності тільки правлячим архієреєм.

Нагадаємо, що Комарів та Кучеренко розсекретили місце, де вінчалися.

Як повідомляв портал Знай.ua, чого категорично не можна робити в свято.

Також портал Знай.ua писав, коли відзначається, історія і все найцікавіше про святі.