Більшість людей вважає мух неприємними і настирливими комахами, які запросто можуть зіпсувати відпочинок. Побачити в них красу можуть хіба що фотографи-анімалісти, котрі майстерно володіють макрозйомкою. До того ж, іноді фотополювання на комах взагалі може обернутися несподіваним сюрпризом. Так, наприклад, криворізький фотограф Віктор Севідов зобразив величезну муху, а вона виявилася червонокнижною, хижою і … доісторичною, повідомляє Politeka.

Мухи-ктирі з’явилися ще в період Мезозойської ери, їх налічувалося понад 7 тисяч видів, більша частина з яких зараз – на межі зникнення.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

В енциклопедії ці комахи описуються прямо як гарна дівчина: великі очі, струнке подовжене тіло… а ось в народі крилату хижачку прозвали “муха-розбійник” або “муха-вбивця” – за те, що вона полює за дрібними комахами.

“Великі види ктирей можуть виростати справжніми гігантами, довжиною більше 5 сантиметрів. Але я в наших краях давно таких не бачив. Хоча в Україні вони водяться. Решта видів трохи менше – 2-3 сантиметри. Вони полюють на своїх найближчих родичів – мух звичайних, а ось комарів не чіпають“, – розповів фахівець з комах, кандидат біологічних наук Віктор Брігадіренко.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Вчений додає, що двокрилі ктирі – справжні льотчики-аси, мають блискавичну реакцію, неймовірну ненажерливість і унікальний зір. Комашку собі на обід вони помічають на великій відстані, сідають на траву і просто чекають, поки вона підповзе чи підлетить ближче.

Ктирі жили ще в доісторичну епоху

А ктирі-гіганти не бояться ловити навіть небезпечний, важкий і “збройний” видобуток – ос, бджіл, шершнів, коників, бабок і метеликів.

Людини ці мухи можуть боляче вжалити. Відчуття приблизно такі ж, як і при укусі бджоли – біль, печіння, припухлість. Але просто так ктирь не накинуться, буде атакувати, тільки якщо його зловити або спеціально розлютити.

Дерматологи попереджають: укуси цих морських мешканців можуть викликати алергічну реакцію. А біологи твердять про їхню користь.

Нагадуємо, що люди шоковані вторгненням в країну, такого не було десятки років

Як повідомляв Знай.ua, вчені виявили новий вид тварин

Портал Знай.uа писав, що Харків заполонили бджоли-вбивці