Вчені Колорадського університету в Боулдері в США прийшли до висновку, що Сонце може породити викид енергії в тисячі раз могутніше звичайних спалахів, який завдасть величезної шкоди технологічної цивілізації. Такі події, звані суперспалахами, зазвичай реєструвалися у молодих і активних зірок. Спочатку вважалося, що в Сонячній системі вони неможливі. Тривожне дослідження опублікували в журналі The Astrophysical Journal.

Суперспалах може відбутися в найближчу сотню років.

сонце

Астрономи з'ясували, що суперспалах з енергією до 10 в 35-го ступеня ерг можуть відбуватися раз на кілька тисяч років у зірок, які обертаються так само повільно, як і Сонце. Частота спалахів з збільшенням її сили зменшується за степеневим законом, тобто чим сильніше спалах, тим рідше вона відбувається. Тому астрономи прийшли до висновку, що Сонце раз на кілька тисяч років, здатне створити катастрофічні події.

Сонце

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Суперспалах не призведе до масового вимирання і екологічної катастрофи, незважаючи на те, що вона буде в тисячі разів сильніше звичайної сонячного спалаху. Вона не спалить лісу і не обдаст всіх людей і тварин на Землі шкідливим ультрафіолетовим випромінюванням. Проте її наслідки виявляться важкі для людської цивілізації, чиє існування тісно пов'язане з супутниковими та іншими технологіями. Сплеск високоенергетичного випромінювання виявиться фатальним для електроніки та телекомунікаційних систем і може стати смертельно небезпечним для астронавтів на орбіті.

Спалах на Сонці створює великі викиди плазми з сонячної фотосфери, які спрямовуються в космос і стикаються з магнітним полем Землі, створюючи геомагнітну бурю. Ще одним вражаючим фактором є іонізуюче випромінювання, яка відповідальна за формування у іоносфери Землі. Через це виникнуть полярні сяйва і збої в радіозв'язку.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Суперспалах може призвести до втрати буквально всіх штучних супутників, а пасажири літаків, роблять рейси через полярні області, отримають високі дози радіації. Серйозні пошкодження в енергосистемі приведуть до масового відключення електрики.

Нагадаємо, у Харківській області за добу від вогню постраждала територія площею близько гектара.

Раніше Знай.ua повідомляв, у зв'язку з підвищеним ризиком зараження лихоманкою Західного Нілу туристів Греції закликали захищатися від комарів.

Також Знай.ua писав, кияни схвильовані тим, що з настанням літа і спеки у Дніпрі з'явилося багато синьо-зелених водоростей.