Представники фонду Gateway заявили про свій намір побудувати станцію з імітацією гравітації. Вони навіть готові розіграти політ в лотерею. На виручені гроші вони планують створити дослідну лабораторію і готель на орбіті.

Невагомість незручна в побуті і шкідлива для здоров'я. Але штучна гравітація поки що здається надто неймовірною.

Вчений і винахідник Костянтин Ціолковський ще на початку ХХ століття запропонував спосіб усунути невагомість на орбітальній станції, який здавався чимось з області фантастики. Досить лише зробити її вигляді колеса і змусити обертатися.

Якщо диск, діаметр якого становить 500 метрів, буде робити кожні 30 секунд один оборот, то центростремительное прискорення на його ободі практично зрівняється з прискоренням вільного падіння на нашій планеті. У міру видалення від краю колеса "гравітація" падатиме, а невагомість залишиться в його центрі.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Щоб заощадити використовуваний матеріал, диск можна зробити схожим на колесо від велосипеда. Він буде складатися з обода і центру, сполученими радіальними спицями.

Житлові приміщення можуть розміститися на ободі колеса. Це дозволить космонавтам знаходиться в звичних умовах. В центрі диска можна розмістити стикувальний кут для прийому кораблів. Це місце найбільш зручний, адже швидкість обертання центральній частині досить низька, що дозволить з легкістю пристикуватися до неї.

Зона невагомості знадобиться і дослідникам. Наукове значення всіх орбітальних станцій полягає в тому, що на них проводять експерименти в невагомості.

На сайті Gateaway розміщено короткий опис двох схожих проектів – Low Gravitational Area (LGA), тобто "Зона низької гравітації" і ще більш амбітний проект Mars Gravitational Area (MGA), тобто "Зона марсіанської гравітації".

Звичайно ж, побудова такої конструкції неймовірно дороге. На будівництво Міжнародної космічної станції з 1998 2015 витратили 150 мільярдів американських доларів. Втілення в життя проекту від Gateway обійдеться набагато дорожче. Виникає питання: де взяти гроші?

Представники організації придумали геніальну бізнес-стратегію – продавати лотерейні квитки. Головним призом стане політ в орбітальну готель. У 2018 році лотерейні розіграші по всьому світу принесли приголомшливий дохід. Представники фонду щиро вірять, що їм вдасться зібрати стартовий капітал, який дозволить розпочати будівництво, а потім їх підтримають інвестори.

"Знай.uа" вже писав: новий супутник очистить орбіту планети від космічного сміття

Читайте також: NASA анонсував запуск нового інструменту, який вивчить галактики і зірки

Як повідомлялося, з'явилася нова небезпека космічної експедиції на Марс