Про це він повідомив 27 серпня в ефірі «Радіо НВ».

«Якщо ми говоримо про цю експертизу, яка видана нещодавно. Якщо коротко, експерту не приставилось можливим встановити – чи обґрунтована формула чи ні. І це трохи дивно, той же експерт установи (раніше – прим.) видав експертизу, що збитки встановлені», - повідомив Ситник.

Директор НАБУ вважає, що комплексна експертиза СБУ від серпня 2020 року ніяким чином не спростовує тих висновків, які були покладені в основу підозр по цій справі.

Він нагадав, що в у слідства є інший висновок експерта СБУ про начебто наявність 19 млрд грн збитків, однак не за весь час формули, а за окремі періоди.

«Це сума, яка на думку слідства встановлена і яку ми можемо скерувати до суду», - заявив Ситник.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Наразі, за словами директора НАБУ, справа зупинена до отримання відповідей на запити про міжнародну правову допомогу, і між детективами й прокурорами триває дискусія щодо її подальшої перспективи.

Ситник також заявив, що не згоден з оцінками експертів і народних депутатів, що слідство провалило справу «Роттердам+»

Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі «Роттердам +». НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

НАБУ і особисто директор бюро Артем Ситник визнали, що слідству не вдалося експертно підтвердити наявність збитків. 20 серпня відразу кілька незалежних один від одного джерел повідомили, що фінальна експертиза у справі «Роттердам +», виконана Службою безпеки України, не підтвердила наявність збитків від дії формули.

Раніше ряд інших державних експертиз, що проводяться в тому числі за зверненням НАБУ, також встановили відсутність будь-яких збитків від дії формули.

Розслідування у справі «Роттердам +» почалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів. Загальні витрати державного бюджету на проведення розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка.

Формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.