Порушення домовленостей між урядом України та інвесторами у відновлювану енергетику, які стали основою для законопроекту №3658 про підтримку сектору ВДЕ, затягнуть Україну в тривалі судові розгляди.

Про це йдеться в заяві Секретаріату Енергетичного Співтовариства від 17 липня.

Організація зазначає, що підготовка законопроекту та досягнення компромісу з інвесторами стали можливі лише завдяки тому, що в процесі медіатором і переговірником виступало Енергоспівтовариства.

«Таким чином, це запобігло переростання давнього спору в затяжні судові процеси. Для збереження цього консенсусу важливо перетворити Меморандум обов'язкове законодавство допомогою Закону №3658», - заявляє Енергоспівтовариства.

Також зазначається, що Енергоспівтовариства засмучена відсутністю інтересу влади до вирішення проблеми зелених інвесторів.

Популярні новини зараз

У всьому винна росія: сучасний Нострадамус розповів, як і де розпочнеться Третя світова війна

Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження"

Мобілізація набирає обертів: розшук ухилянтів буде посилено

Старшокласникам готують неочікувані зміни: більше не будуть навчатись у школах

Показати ще

«Секретаріат стурбований тим, що уряд не робить спроб включити також ряд інвесторів в поновлювані джерела енергії, що відповідно до положень Меморандуму та Закону підірвало б фінансову життєздатність їх проектів», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, голосування в другому читанні за законопроект №3658 перенесли з 17 на 21 липня. Проект закону передбачає зниження "зеленого" тарифу на основі меморандуму між урядом України та міжнародними інвесторами за посередництва європейського Енергоспівтовариства.

У свою чергу представники близькою до олігарху Ігорю Коломойському депутатської фракції "За майбутнє" пропонують поправки щодо зниження "зеленого" тарифу на 40-50%.

На думку інвестора і співзасновника "Української асоціації відновлюваної енергетики" Ігоря Тинного, народні депутати, дії яких пов'язані з інтересами олігархів Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука, зривають прийняття законопроекту, щоб розорити інвесторів і змусити їх віддати свої активи.

Раніше інвестори заявляли, що прийняття рішень, не погоджених у меморандумі, змусить їх звертатися в міжнародні арбітражі. За підрахунками Центру Разумкова, загальна сума збитків для України в арбітражах може досягати 250 млрд грн.

На початку липня конгресмени США закликали президента України Володимира Зеленського досягти результату в переговорах з інвесторами в "зелену" енергетику і допомогти закріпити вже існуючі домовленості законодавчо.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року. Також він зазначив, що пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі.

Як повідомлялося, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги. Зокрема, борги державного "Гарантованого покупця" перед інвесторами в "зелену" енергетику перевищили 19 млрд грн.