Про це повідомила Аліна Зуйковская, керівник проектної групи ДТЕК Енерго трансформації вугільних регіонів, під час обговорення Європейського зеленого курсу на Німецько-Українському форумі.

«До 2040 року ДТЕК планує досягти вуглецевої нейтральності. На цьому шляху пильну увагу приділяємо регіонах, де працюють вугільні підприємства компанії. На наших шахтах працюють більше 30 тис. людей, від їхньої роботи залежать також і жителі мономіст, де працюють шахти. Тому ми, як відповідальна компанія, повинні сприяти вирішенню соціальних питань та забезпечення диверсифікації економіки цих регіонів», - відзначила керівник проектної групи ДТЕК Енерго трансформації вугільних регіонів, Аліна Зуйковская.

У компанії підкреслили, що міжнародна експертна допомога, обмін досвідом і знаннями, а також спільна координація будуть відігравати визначальну роль у забезпеченні вугільної трансформації: «Специфіка вугільних регіонів полягає в тому, що перед ними стоять однакові виклики, які більш ефективно вирішувати спільними зусиллями. Німеччина відома комплексним підходом до реструктуризації вугільного сектору з залученням усіх зацікавлених сторін – центральні та місцеві органи влади, бізнес, громадськість. Успішний німецький досвід буде дуже корисним для України і безумовно буде сприяти енергетичній трансформації нашої країни. Від успіху такої співпраці виграє все українське суспільство».

Нагадаємо, що 29 червня Європейська Комісія офіційно запустила Платформу справедливої трансформації. Робота Платформи буде ґрунтуватися на досвіді реструктуризації промислових регіонів ЄС, а також буде спиратися на Платформу ЄС для вугільних регіонів у процесі трансформації, яка була запущена в грудні 2017, і в якій Україна є браузером, а ДТЕК бере участь з січня 2018 року. На поточний момент Європейська комісія разом з міжнародними фінансовими інститутами финализируют програму вугільної трансформації для Західних Балкан і України, яка забезпечить експертні знання і підтримку країнам у перехідний період.