Про це заявив колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль в ефірі телеканалу ZIK.

Москаль зазначив, що на сьогодні вартість вугілля в Україні в рази дорожча, ніж була за формулою "Роттердам+", і кампанію з дискредитації формули цілеспрямовано здійснював Андрій Герус, щоб забезпечити феросплавні заводи олігарха Коломойського дешевою електроенергією з Росії.

"В чотири рази вугілля дорожче, ніж було по формулі "Роттердам плюс", 95% шахт на грані зупинки, а деякі зупинилися. Тому що він (Герус, - ред.) фактично знищив вітчизняну енергетику, запустивши по демпінговим цінам безконтрольний потік електроенергії з Росії і з Білорусі. Вся теплова електроенергетика залежить від шахт, а шахта залежить від їхньої роботи. Нема спроса, шахти закриваються. Тільки з тієї позиції, що Герус фактично залив Україну дешевою електроенергією. В першу чергу заводи Пінчука, Коломойського, інших", - сказав Москаль.

Нагадаємо, формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля задля встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для усього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 р. із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т.з. Амстердам+. Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.

Популярні новини зараз

Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час"

Дівчина 4 роки жила з тілами своїх батьків, яких сама вбила: отримувала пенсії та надсилала привітання братам

Міносвіти підтримало нові правила для учнів: що заборонять у школах

Літні українці можуть залишитися без пенсії: кого прирекуть на голодну старість

Показати ще