Україна повинна підтримати своїх металургів і відкласти підвищення ренти на видобуток залізної руди. Про це заявив голова виконавчого комітету ради Національного реформ Міхеїл Саакашвілі.

На його думку, в нинішніх умовах кризи, коли всі держави захищають своїх виробників, Україна також повинна підтримати своїх. Зокрема, металургів, які в разі підвищення ренти на видобуток руди, не зможуть конкурувати на світових ринках. У зв'язку з цим, Саакашвілі вважає, що введення в дію норми закону про підвищення ренти слід відкласти на рік.

«Якщо вони (інші держави, - ред.) стимулюють свою металургію, ми повинні стимулювати свою. Точка», - сказав Саакашвілі.

За оцінками експертів, підвищення ставки ренти на видобуток залізної руди з 8% до 11-12%, передбачене законом про внесення змін у Податковий кодекс (законопроект 1210), підвищить витрати гірничорудних підприємств на $64 млн на рік або на 42% і може мати критичні наслідки для галузі.

У Федерації роботодавців України у зверненні до президента Володимиру Зеленському підкреслили, що закон про внесення змін у Податковий кодекс вдарить по українським металургам і призведе до втрати ними конкурентоспроможності на світових ринках.

З закликом скасувати норму про підвищення ренти на видобуток руди чи відкласти її введення в дію на рік виступили компанія ArcelorMittal, «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат», «Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча», «Запорізький залізорудний комбінат».