Лобісти Ігоря Коломойського змогли переломити хід розгляду скарги на постачання дизпалива і скрапленого газу з Росії комісією з міжнародної торгівлі при Мінекономіки рішення може бути ухвалене на користь олігарха. Про це написав директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook.

«Відразу кілька джерел повідомляє, що лобістам українських НПЗ на чолі з «Укртатнафтою» Ігоря Коломойського вдалося переломити хід розгляду скарги на постачання дизпалива і скрапленого газу з Росії. Якщо 22 травня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі планувала відмовити позивачам, то станом на сьогодні велика ймовірність проведення розслідування та введення попередніх заходів – 8,5% мита», - пише Куюн.

На його думку, це сталося завдяки безпрецедентного адміністративному та медійному тиску на міністра економіки Ігоря Петрашко та його заступника Тараса Хитавицю, який мав необережність висловити свою професійну думку про відсутність підстав для розслідування.

«Не виключено, що рішення може бути прийняте вже на наступному тижні. Головні результати: зростання частки ринку ІВК на ринку дизпалива з 20 до 30%. Невелике зростання оптових цін на ДТ (в межах 1 грн/л). Турбулентність різного ступеня тяжкості в періоди пікового споживання в серпні-жовтні», - пише Куюн.

Нагадаємо, раніше політолог Кирило Сазонов заявив, що близькі до олігарха Коломойського люди намагаються домогтися введення акцизу на імпорт дизпалива і скрапленого газу, що призведе до підвищення цін на заправках.

У свою чергу директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін підкреслив, що підвищення акцизу на зріджений газ і мита на імпортне паливо дизельне вдарить, насамперед, по найменш платоспроможним українцям.