«Energy Club підтримує та цінує зусилля Уряду та Мінекоенерго щодо розв’язання енергетичної кризи та, зокрема, кризи розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Ми усвідомлюємо, що негативні тенденції у розвитку ВДЕ накопичувалися протягом тривалого часу і зволікати з розв’язанням проблемних питань вже не можна», - зазначають експерти.

Повідомляється, що від подальших рішень на державному рівні залежить не тільки стан поточних проєктів, але і перспективи подальшого розвитку, як відновлюваної енергетики, так і всієї енергетичної системи України.

«Ба більше, від рішення Уряду, наразі, залежить і інвестиційна привабливість як енергетичного сектору, так і всієї економіки України», - додають експерти.

Вони зазначають, що роботу над меморандумом має розв'язати не тільки накопичені проблеми ВДЕ, але і подальший розвиток сектору.

«Саме тому, ми закликаємо сторони до максимальної виваженості та стратегічного бачення. Ми очікуємо на мудре рішення, що максимально якісно збалансує публічні та приватні інтереси у подальшому розвитку енергетики та економіки нашої держави», підкреслили в Energy Club.

Популярні новини зараз

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами в «зелену» енергетику і Меморандум майже готовий до підписання. Іноземні інвестори з більш ніж 10 країн написали колективне звернення голові уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном.

В кінці травня галузеві асоціації направили листа президенту України Володимиру Зеленському з запрошенням його до особистої участі в переговорах та вирішення подальшої долі зеленої енергетики в Україні. Також спір інвесторів та держави вийшов на рівень МВФ.

Разом з тим, інвестори готуються й до звернення в арбітраж в разі провалу перемовин з Україною. Юрист київського офісу компанії Dentons Максим Сисоєв зазначив, що інвестори в проекти з відновлювальної енергетики звертаються за консультаціями до юридичних фірм щодо можливих судових позовів в разі. Представник юридичної фірми «Астерс» Ярослав Петров також зазначив, що компанія вже проводить переговори з низкою інвесторів щодо допомоги у захисті їх інтересів на випадок непідписання Меморандуму з урядом.

На думку голови Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, Україна повинна підписати меморандум із інвесторами в зелену енергетику, оскільки вони і так пішли на великі поступки, а подальше «викручування рук» призведе до судових позовів і втрати репутації держави.