Після звільнення генпрокурора Руслана Рябошапки, очікується звільнення ще одного очілтника силової структури - глави НАБУ Артема Ситника. До нього є конкретна претензія: він офіційно внесений до реєстру корупціонерів.

При низькій ефективності роботи, жоден топ-чиновник за 4 роки роботи антикорбюро в тюрмі не сидить, методи НАБУ виглядають дуже сумнівними.

Стеження за дітьми

Документи, які опинилися в розпорядженні видання Страна, показують, як НАБУ готує розробку своїх "жертв" - на прикладі службовця Нацбанку Віталія Ліщука, начальника одного з відділів департаменту банківського нагляду.

В ньому є дані на його дітей - доньку і падчерку - а також дружину. Цікаво, що вік дітей встановлюється за зовнішнім виглядом - "на вигляд 10-12 років", йдеться в документі. Тобто детективи НАБУ вели зовнішнє спостереження за неповнолітніми дітьми.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Крім даних з послужного списку і декларації, в досьє є огляд сторінки чиновника в соцмережах. Причому акцент робиться на дуже особисті речі - наприклад, його музичні пристастия і улюблені телепередачі.

"У ході аналізу персональної сторінки Ліщука Ст. Ст. в соціальній мережі Facebook встановлено, що музичними уподобаннями останнього є групи "Океан Ельзи", "Major Lazer", "Pink Floyd", "Faithless". Улюбленими передачами є програма "Гроші", "Ліга сміху", "Прожектор Періс Хілтон", "Comedy Club", "Top Gear"", - говориться в досьє.

Скріншот документів

Скріншот документів

Також там зазначено, що чиновнику подобається Формула-1, два столичних ресторану і заміський клуб.

Тобто мова про негласної стеження за людиною та його сім'єю. Причому не стежать за тим, що може бути пов'язане з правопорушенням, але і суто особистими пристрастями, взагалі не мають відношення до злочинної діяльності.

Такі відомості можуть збиратися тільки з однією метою - скласти психологічний портрет фігуранта, щоб увійти до нього в довіру, зіграти на його слабкостях і захопленнях.

Скріншот документів

Скріни виклала прес-секретар "контори" Олену Гітлянську. Напередодні перший заступник голови відомства Павло Демчина заявляв, що НАБУ збиралася шантажувати вже згаданого нами Віталія Ліщука - такі дані він отримав у ході розслідування протиправної діяльності НАБУ".

"У сейфі одного з співробітників НАБУ був вилучений конверт, в якому знаходився план компрометації співробітника НБУ. Згідно нього, представники НАБУ повинні були створити умови для знайомства з зазначеною посадовою особою шляхом штучного створення ДТП з його участю і подальшим запрошенням в заклад громадського харчування для вживання алкогольних напоїв нібито для врегулювання питань відшкодування шкоди, завданої під час ДТП. Після вживання алкоголю співробітниками НАБУ планувалося спровокувати співробітника НБУ до вступу в інтимні стосунки з заздалегідь обраним особою і здійснити відеофіксацію позашлюбних статевих зв'язків", - заявили тоді в СБУ.

Війна ставленика Порошенко Демчини і НАБУ - окрема історія

Нас же цікавлять внутрішні документи відомства Ситника, які спливли в ході цього конфлікту.

Вони регламентують, як саме потрібно шукати підходи до Віталія Ліщуку. Перша частина всіх сценаріїв - це знайомство. Воно повинно бути таким, щоб у агента і "жертви" був привід для подальшого спілкування.

Є і варіанти "лову" через інтернет: з фігурантом через Facebook знайомиться красива дівчина. І спосіб, оптимізований конкретно під банкіра Ліщука: акційна пропозиція для власників автомобіля Mazda: взяти участь у тест-драйві (банкір водить Mazda CX-5). На цьому тест-драйві і відбувається знайомство з агентом.

Другий етап - залучення "клієнта" у відносини. Після знайомства пропонується так чи інакше затягнути жертву на випивку, а потім і до повій - в лазню або масажний салон - і зняти втіхи на фото або відео. "Точка" при цьому повинна бути перевіреною.

"Під час відпочинку в лазні напоїти особа. Через деякий час організувати дівчат", - говорить інструкція.

У випадку "потрапила в аварію дівчата" їй самій пропонується вступити в інтимну близькість з чиновником. При необхідності пропонуючи секс утрьох з "подругою". Зрозуміло, з відеофіксацією.

Саме ця частина потрібна для майбутнього шантажу жертви. Далі йде третій етап - пропозиція хабара за послуги, пов'язані з місцем роботи чиновника. Конкретно до Ліщуку планувалося висунути прохання - допомогти визволити депозит, який застряг у проблемному VAB-банку.

Агент Катерина і Боярський з НАБУ

Вперше про те, що відомство Ситника використовує метод провокації, стало відомо влітку 2017 року, коли почалося "бурштинове справа" нардепів Полякова і Розенблатта.

Їх викрила агент Катерина Сивоконь-Помыкалова, яка запропонувала їм пролобіювати поправки в закон про видобуток бурштину.

Правда, після цього саму Катерину викрили СБУ і Генпрокуратура, фактично вивівши її з гри. Силовики показали її розкішний особняк в Києві, люксові автомобілі і розповіли, що Сивоконь працювала штатним провокатором ще в МВС (про це привселюдно розповідав генпрокурор Юрій Луценко).

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Аваков написав дивне звернення Ситнику: "Ідіотів шкода".

Як повідомляв портал "Знай.ua", по одному фото стало зрозуміло, хто розумніший - Аваков чи Гончарук.

Також портал "Знай.ua" писав, що "Кровосіся" отримав квиток в Європу - Рада ЄС зняла санкції з Азарова і Савицького.