В кінці 2019 року український лідер Володимир Зеленський підписав низку законопроєктів, які раніше прийняла Верховна Рада України. Про це повідомляє пресслужба президента.

Володимир Зеленський

Підписані закони:

1. Виборчий кодекс

Так, прийняття даного кодексу забезпечить цілісне уніфіковане законодавче регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, що буде сприяти повному здійсненню виборчих прав українців, стабільності виборчого законодавства, дотриманню ключових принципів демократичних виборів, а також подальшому утвердженню демократії в Україні.

Закон передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах нардепів, а також зміна виборчої системи на місцевих виборах.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Показати ще

2. Закон "Про внесення змін до деякі законодавчі акти України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині"

Мета цього закону - забезпечення побудови дієздатної і ефективної системи трансплантації в Україні та узгодження національного законодавства з міжнародними актами в цій сфері.

Документ також визначає, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (не пізніше 1 січня 2021 року) положення цього закону щодо використання зазначеної системи для організації надання медичної допомоги з використанням трансплантації не застосовуються. Організація трансплантації здійснюється на основі інформації, яка міститься на паперових носіях.

3. Закон "Про внесення змін до деякі законодавчі акти України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України"

Володимир Зеленський

Цей документ спрямований на гармонізацію положень законодавчих актів з відповідними конституційними нормами. Одночасно з метою забезпечення дотримання гарантій депутатської діяльності закон визначає особливості в частині початку досудового розслідування стосовно нардепа, затримання, обрання щодо нього запобіжного заходу, проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій.

4. Закон "Про внесення змін до деякі законодавчі акти України щодо продовження заходів, пов'язаних з відновленням діяльності державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз"

Цей закон, тимчасово забороняє порушувати справи про банкрутство ДАТ "Чорноморнафтогаз". У зв'язку з цим вносяться відповідні зміни до Кодексу України з процедур банкрутства.

Володимир Зеленський

5. Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 і 481"

Документ встановлює, що за вчинення порушень митних правил, що передбачені ч. 4-6 ст. 470 Кодексу, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого ч. 3 зазначеної статті. Вчинення порушень митних правил, що передбачені ч. 4-6 ст. 481 Кодексу, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого ч. 3 зазначеної статті.

6. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актах України щодо розширення можливостей самопредставительства органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді"

Документ розширює перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставительство органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб в суді, а саме.

7. Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики і комунальних послуг"

Закон спрямований на виконання рішення Конституційного Суду України щодо створення правових підстав для функціонування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ). Цей документ визначає НКРЭКУ як постійно діючий центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

8. Закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання питання видобутку бурштину"

Закон регулює відносини щодо користування надрами з метою видобування бурштину і спрямований на припинення незаконного видобутку, а також на створення сприятливих умов для розвитку в Україні бурштинової промисловості, залучення у цю галузь інвестицій і нових технологій, зростання рівня життя населення в тому місці, де видобувають бурштин, забезпечення охорони навколишнього середовища при видобутку і рекультивації порушених земель.

Володимир Зеленський

9. Закон "Про внесення змін до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних сил України на отримання статусу учасника бойових дій)"

Документ встановлює, що до учасників бойових дій також належать члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків і вертольотів, інші особи, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) ЗСУ, Державної прикордонної служби і Національної гвардії України, захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення і вогневого контакту з військовими формуваннями іноземних держав і незаконними збройними формуваннями.

10. Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з удосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу"

Верховна Рада підтримала закон № 112-IX, яким продовжила ще на 3 роки дію процедури фінансової реструктуризації та удосконалила її механізм. Відповідно, була потреба в подовженні дії податкових норм, що застосовуються у процедурах фінансової реструктуризації. Цей закон покликаний врегулювати питання, який пов'язаний з особливостями оподаткування операцій із повернення об'єкта фінансового лізингу.

11. Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інші законодавчі акти України (щодо поліпшення адміністрування акцизного податку)"

Метою закону - удосконалення роботи системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРПСЕ) і спрощення умов ліцензування для суб'єктів господарювання.

12. Закон "Про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва і розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів (EURIMAGES)"

Закон розроблено з метою приєднання України до EURIMAGES.

Володимир Зеленський

13. Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення"

Документ передбачає впровадження застосування суб'єктами первинного фінансового моніторингу ризик-орієнтованого підходу при проведенні належної перевірки своїх клієнтів, визначає перехід до кейсовым звітів про підозрілі операції (діяльність) клієнта. До того ж, законом створений прозорий інструмент залучення до відповідальності за порушення.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський підписав Виборчий кодекс, який був прийнятий з урахуванням його пропозицій.

Як повідомляв портал Знай.ua, офіцер Збройних Сил України, ветеран антитерористичної операції, волонтер Мирослав Гай розповів про головну помилку президента України Володимира Зеленського з врегулювання ситуації на Донбасі.

Також портал Знай.ua писав, що президент Володимир Зеленський скасував дисциплінарні стягнення у вигляді догани, які були оголошені двом заступникам голови Офісу Президента.