Підбиваючи підсумки 2019 року і аналізуючи рік, що настає, народний депутат від Опозиційного блоку, Вадим Новинський в інтерв'ю газеті Сегодня, зазначив, що вірить у об'єднавчу силу миру і зробить все від себе залежне, щоб наступний 2020 рік став роком реалізованих надій. А для цього потрібні практичні дії наступного плану: «Насамперед, настає час для серйозного політичного діалогу між Президентом, парламентськими і поза парламентськими політичними силами про загальнонаціональну мирну платформу. Крім того, тема миру повинна бути винесена за дужки майбутніх виборчих кампаній. Можливо, для цього варто провести Національний круглий стіл за участю Президента та політичних лідерів».

Далі, Новинський вважає, що настав час долати хронічну хворобу «внутрішньої інформаційної війни». І тут своє слово повинні сказати колективи провідних медіа, виробити загальну позицію з приводу «мови світу», змінити політизовану і, часто з використанням фейкової інформації, агресивну риторику на екранах ТБ і сторінках електронних, друкованих ЗМІ.

«Перш за все все ж потрібно ставити інтереси людей, ставитися з розумінням до трагедії війни, яку всі ми переживаємо».

Також, на його думку, необхідно залучити до програми відновлення Донбасу місцеве, регіональне самоврядування і український бізнес.

«Адже кожен український регіон, і навіть кожен обласний центр або промислове місто могли б реалізувати власні програми допомоги окремим населеним пунктам або об'єктів на Донбасі, де зараз дефіцит усього – робочої сили, матеріалів, менеджерської та консультаційної підтримки. Бізнес також може виступати в ролі творчої сили розвитку економіки територій, які пережили війну. Великий потенціал для такого взвимодействия бізнесу і влади закладено в законі про державно-приватне партнерство, який потрібно зробити більш дієздатним і ефективним. Маріупольський форум світу має стати постійно діючою «майданчиком» для такого діалогу, а в майбутньому – і переміститися в Донецьк і Луганськ».

Популярні новини зараз

Ухилянтам пояснили, коли у них почнуть відбирати речі

Українці можуть звільнити себе від щомісячної сплати за доставку газу: що потрібно зробити

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Показати ще

Новинський вважає, що потрібно нарощувати потенціал переговорного процесу і створити легітимні переговорні групи у складі депутатів парламентів України і РФ. Забезпечити роботу над проектами розвитку мирного Донбасу для наукових та експертних кіл. Підтримати громадську дипломатію.

«Безсумнівно, нам потрібен діалог з жителями Донбасу, представниками місцевого самоврядування, з переселенцями та біженцями, які будуть повертатися в свій рідний край», стверджує політик.

Також, на його думку, в Україні досі не було внутрішньої серйозної політичної розмови: «а що робити нам всередині країни?» У жовтні 2019 року Новинський вже зачіпав цю тему, представивши свій миротворчий план «Гуманізм-Діалог-Соборність України», де головний акцент він зробив на спільних діях всередині країни і на політиці загальногромадянського примирення та участі. На завершення Новинський ще раз підкреслив: наступаючий 2020 рік може стати в Україні справжньою Роком Світу. А для Європи, України та Росії 2020 рік може стати стане роком відновленого довіри, і відкрити перспективи для нових континентальних процесів співробітництва.