Про це написав глава Радикальної партії України Олег Ляшко на сторінці у мережі Facebook, повідомляє ДС.

"Є чудова для всіх українців новина. За моєю інформацією, прийнято політичне рішення про припинення закупівлі електроенергії з Росії. Як воно буде реалізовано на практиці - або через зміни в закон або постановою уряду, або якимось іншим рішенням - дізнаємося вже скоро", - пише Ляшко.

Політик підкреслює неприпустимість імпорту електроенергії з країни-агресора і звертає увагу на шкоду, яку завдали ініційовані Герусом закупівлі електрики в Росії українській енергетиці. Ляшко називає дії Геруса злочином.

"За минулі майже два місяці російської експансії на наш енергоринок Україна втратила кілька мільярдів гривень. Наші гроші пішли в тому числі і на фінансування російської армії. У результаті дії "формули Геруса" величезні збитки понесли українська енергетика та вугільна галузь, державні і приватні компанії, тому безумовно цей масштабний злочин проти держави не може бути забутий і обов'язково буде розслідувано, якщо не при цій владі, то при новій обов'язково. Гарантую!", - повідомив голова Радикальної партії України.

Також Ляшко привітав рішення Президента України Володимира Зеленського про звільнення Геруса з посади представника Президента у Кабінеті Міністрів. Політик переконаний у необхідності судового переслідування Геруса за статтею 111 Кримінального кодексу України - "Державна зрада".

Популярні новини зараз

Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

"Автор зрадницької "формули Геруса", за якої Україна стала жертвою енергетичної агресії Росії, має скласти депутатський мандат і піти під суд! Ворогів України треба дуже жорстко покарати, щоб іншим зрадникам було неповадно торгувати національними інтересами України", - переконаний Олег Ляшко.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в якому глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня розпочалося постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. На початку листопада імпорт електроенергії з РФ збільшився порівняно з жовтнем в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

В ніч з 4 на 5 листопада НЕК "Укренерго" через екстремальну збільшення імпорту електроенергії з РФ і Білорусі відключив українські теплові станції, які працюють на відновлюваних джерелах енергії, в результаті чого вітчизняна енергогенерація і держбюджет понесли мільйонні збитки.