Український блогер, журналіст і політичний оглядач Юрій Романенко прокоментував скандал, який виникла навколо діалогу президента Володимира Зеленського з українським добровольцем в Золотому.

Відповідне відео з'явилось на youtube Юрія Романенка.

За словами політолога, діалог "в дусі я не лох" Зеленського з українським воїном в Золотому позначив одну з ключових проблем влади - в Україні немає впливових військових авторитетів, які б могли взяти на себе функцію переговорів з силовиками, щоб залагодити форс-мажор.

"Є аспект, на який мало хто звертає увагу. Дивіться, цей хайп із Зеленським, він має дуже важливу складову, яка має далекосяжні наслідки для стабільності нашої держави. Зокрема: в армії за 5 років не склалися загальнонаціональні авторитети, які були б здатні вгамувати фронду з таких чи інших приводів", - зазначив блогер.

Романенко зазначив, що наприклад в США такої ситуації в принципі не могло б виникнути, бо там є багато генералів, таких, наприклад, як Меттіс, яких поважають в армії, вони мають величезний авторитет і здатні заладнати подібні ситуації "просто поговоривши по-батьківськи" з військовими.

Такі генерали є гарантією того, що в подібних ситуаціях армія залишається керованою.

Романенко зазначає, що в українській армії, не зважаючи на 5 років війни на Донбасі, ми не бачимо таких військових авторитетів.

"Коли немає армійських авторитетів, то президент сам змушений втручатися в ситуацію і розрулювати на тому рівні, на якому він може. І це дуже серйозна проблема ", - зазначає блогер.

Романенкот підкреслює, така ситуація небезпечна тим, що армія може вибухнути протестом або її можуть використати у своїх цілях.

"Якщо в державі не з'явиться армія як така біла кістка серед інших станів, то цивільним станам буде дуже важко розбиратися в проблемах армії і вона в кінцевому підсумку може вибухнути, або її можуть використовувати ", - пояснює він.