Сьогодні українцям намагаються нав'язати думку, що держпідприємства неефективні апріорі, і треба приватизувати як можна більше держактивів. Наприклад, про це постійно говорить радник Зеленського Олег Устенко, передає Хвиля.

Його головні тези полягають в наступному:

Продавати об'єкти держвласності треба за тими цінами, які диктує ринок, навіть незважаючи на кризу і війну на Донбасі.

Приватизація повинна бути не засобом поповнення Держбюджету, а скидання відповідальності за зміст держпідприємств і їх трудових колективів з держави на приватного власника.

Приватизація принесе інвестиції на держпідприємства.

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Державні підприємства – головне джерело корупції в Україні.

Фонд держмайна виступає не на боці олігархів і криміналу, які зацікавлені в консервації продажу держактивів.

Олег Устенко

Є два варіанти втілення ідеї Устенка про приватизацію за будь-яку ціну, яку дасть конкурсний продаж держпідприємств іноземцям. Перший варіант передбачає відсікання від тендерів вітчизняних і підставних офшорних фірм олігархів. Другий – повернення в практику продажу держпідприємств так званих «некомерційних конкурсів під інвестиційні зобов'язання». Вони передбачають визначення переможцем не того учасника, який пропонує більшу ціну за об'єкт, а того, хто має чіткий план по інвестиціях і модернізації.

Для втілення ідеї Устенка про приватизацію за будь-яку ціну потрібні зміни чинного приватизаційного законодавства.

За твердженням Устенка, приватизацію держактивів за низькою ціною можна компенсувати покладанням на покупця більш масштабних інвестиційних зобов'язань при підписанні договорів купівлі-продажу по кожному з держпідприємств. Але це не гарантує сумлінність їх виконання покупцем.

В умовах олігархічної економіки перехід права власності на виробничі активи від держави до приватного підприємця не означає взяття останнім на себе повної відповідальності за вирішення всіх технологічних, фінансових та соціальних проблем підприємства. Зазвичай нові господарі намагаються домогтися від влади преференцій та пільг.

Крім того, не факт, що приватизація в Україні принесе інвестиції на держпідприємства, які необхідні для модернізації основних фондів. Адже олігархи воліють експлуатувати основні фонди, вкладаючи в кращому випадку гроші тільки в необхідний поточний та капітальний ремонт. Показовий приклад – приватизовані українські металургійні заводи.

Спекулятивна і теза Олега Устенка, що державні підприємства – джерело корупції. Це одностороннє затвердження. Він не вказав, що в приватних компаніях ситуація в цьому питанні значно гірше. Олігархи платять мізерні, з погляду одержуваного прибутку податки.

«Найнеприємніше в сьогоднішній ситуації те, що в умовах корумпованих олігархами політичної, правової та економічної систем, навіть у випадку, якщо ідеально доопрацювати і запустити в дію наявний закон про трансфертне ціноутворення (№ 408-VII від 04.07.2013 р.) та скоригувати норми функціонування ФОПів, без деолігархізації держава не зможе правовим шляхом досягти соціально справедливої виплати податків великим капіталом»

Щоб реалізувати на практиці в Україні прогресивний світовий досвід приватизації приватником традиційних функцій держави необхідно: навчитися якісно управляти рештою активами. Для цього потрібно прийняти законодавчо-нормативну базу, відкоригувати її.

«На жаль, якщо судити по передвиборній програмі партії «Слуга народу» і виступів головних спікерів команди Зеленського, завдання деолігархізації країни і демонтажу глибинної держави ними не задекларовані»

Розраховувати, що задекларована економічними радниками президента і самим Зеленським приватизація пройде ефективно і в інтересах держави і народу, безглуздо.

«Приватизація не повинна стати популістською кампанією для догоджання слуху міжнародних фінансових інституцій або задоволення апетитів компаній наших західних партнерів. Вона повинна проходити на основі спеціально розробленої і затвердженої РНБО концепції приватизаційної політики держави».

Нагадаємо, що нещодавно Зеленський і Кабмін підняли питання приватизації.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці поставили новому прем'єру Гончаруку ряд ультиматумів.

Також портал Знай.uа писав, що Україна повністю розрахувалася з МВФ.