Незабаром новий український парламент почне свою роботу. Нові народні депутати можуть пропрацювати до самої ночі, а журналісти з'ясували, які завдання стоять перед нардепами.

Слово партій

Одними з перших рішень ВР стануть кадрові призначення — нардепи вже сьогодні можуть визначитися з керівництвом парламентських комітетів, а також складом уряду, яке може почати свою роботу вже у наступний понеділок. А ось у фракції "Слуга народу", якій належить більшість у парламенті (254 голоси), вже давно говорять, що серед першочергових ініціатив буде зняття депутатської недоторканності й ухвалення закону про імпічмент президента. Крім того, одним із пріоритетів залишається норма про відповідальність за незаконне збагачення чиновників. У вівторок представник президента у ВР Руслан Стефанчук додав: на першій же сесії буде вирішено запитання неперсонального голосування, або так званого " кнопкодавства. Нагадаємо, в СН хочуть посилити відповідальність за цей проступок — нардепам можуть загрожувати штрафи у кілька десятків тисяч гривень, позбавлення мандата і навіть кримінальна відповідальність.

На днях розповів про плани і майже нардеп Данило Гетманцев, якому пророкують місце голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. За його словами, в першу чергу потрібно прийняти законопроект про режим спільного транзиту, який спростить рух вантажів через українську митницю. Глава РНБО Олександр Данилюк пообіцяв, що на цьому тижні з'явиться проект про службу фінансових розслідувань, яка буде займатися боротьбою зі злочинами проти інтересів держави у фінансовій сфері. Заступник голови Офісу президента Руслан Рябошапка додав, що на перше засідання ВР президент Володимир Зеленський винесе проект про відстрочення штрафів для власників авто на єврономерах. Їм загрожують штрафи до 170 тис. грн за порушення правил розмитнення. У загальній складності у партії президента готове вже більше 300 законопроектів.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Про те, що треба приймати в першу чергу, говорили і в опозиційних фракціях. У "Голосі", наприклад, планує вже на першій сесії удосконалити медичну реформу і провести аудит усіх соціальних виплат в Україні. Інші партії готують законопроект, який зобов'яже використовувати український газ для потреб населення і бюджетної сфери. Нардепи виступають за продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Правда, на зустрічі з представником Світового банку Девідом Малпассом Зеленський пообіцяв відкрити ринок землі, а трохи раніше в його команді обіцяли, що земельна реформа відбудеться вже в цьому році.

Нагадаємо, Парубій б'є тривогу, в Раді пролунали обшуки: в прокуратурі вперше пояснили, що шукали у нардепів.


Як повідомляв раніше Знай.uа, на перше засідання нової Ради запросять людину Януковича: що задумали у Зеленського.


Також Знай.uа писав про те, що колега Зеленського розклав по поличках закон про мову: що не так на думку колишньої зірки КВК.