Службу безпеки України за 5 років вдалося переформатувати, істотно підвищивши її функціональну здатність ефективно реагувати на агресивні виклики з боку російських спецслужб. Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» заявив глава СБУ Василь Грицак.

«Сьогодні багато хто дорікає незавершеністю реформ в СБУ, посилаючись на відсутність затвердженої концепції реформування. Насправді, Служба зразка 2014 року кардинально відрізнялася від сьогоднішньої СБУ. У стислі терміни ми переформатували Службу, почали її безжальне очищення від зрадників, корупціонерів, латентних прихильників «русского мира» і звичайних боягузів; відновили ефективність військової контррозвідки, яку в цільовий метод знищували за часів Януковича; за рахунок внутрішньої реорганізації в рази збільшили чисельність оперативних співробітників і технічну оснащеність департаментів контррозвідки і контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки; створили спеціальний бойовий підрозділ в складі Центру спеціальних операцій «А» СБУ, на рахунку якого сотні успішних операцій щодо попередження та припинення злочинів, в т.ч. знищення членів розвідувально-диверсійних груп і снайперів ворога в районі проведення АТО-ООС», - заявив Грицак.

Глава СБУ також зазначив, що концепція реформування була підготовлена ​​у взаємодії з міжнародними експертами Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) ще в кінці 2016 року.

«Я далеко не всім задоволений в роботі Служби, перш за все в темпах її реформування. Але я вже торкався умов, в яких ми починали реформу Служби в 2014-2015 роках. Тоді всі працювали в режимі «пожежної команди», одночасно ліквідуючи численні атаки російських спецслужб по всій території України: від Карпат і Чорного моря, до Донбасівських териконів і Київського водосховища. Це вже потім Служба привчила спецслужби Росії «грати» і за нашими правилами. Одночасно, з'явилося більше розуміння, як треба реформувати СБУ. Це стосується і скорочення Служби за рахунок передачі окремих функцій в інші правоохоронні органи, і демілітаризації більшості її неоперативних підрозділів, а також інших аспектів», - зазначив він.

Як підкреслив Грицак, бачення реформ в СБУ було деталізовано в 2-х варіантах проекту нового Закону України «Про Службу безпеки України», які в грудні 2018 року було передано на розгляд до Адміністрації Президента, Ради національної безпеки і оборони, а також КМЄС.

Популярні новини зараз

Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють

У яких випадках ТЦК затримує вас незаконно

Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному

Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці

Показати ще

«Але наша принципова позиція - реформування СБУ не має привести до зниження її функціональної здатності ефективно реагувати на сучасні виклики і загрози державній безпеці України», - заявив він.